Virusmakers laconiek over ‘seksobsessie’

Volgens virusbestrijder Graham Cluley van Sophos zijn virusschrijvers geobsedeerd door seks en computerspelletjes. Dat zou blijken uit de namen die de virusmakers hun creaties meegeven. Virussen hebben vaak de naam van een mooie, bekende vrouw en af en toe verwijst de bestandsnaam naar een computerspel.

Virusschrijvers hebben geen idee hoe Cluley bij die ideeën komt. “Ik speel geen computerspelletjes en ik heb een vriendin”, aldus de Tsjechische virusschrijver Benny, die bekendheid verwierf met enkele vernieuwende virussen.

Ook de Belgische Gigabyte, een van de weinige vrouwelijke virusschrijvers, reageert schouderophalend op Cluley. Gigabyte speelt af en toe een computerspelletje (“maar ik ben er niet zo goed in”) en heeft een vriend.

“Cluley doet al jaren zulke uitspraken”, zegt Gigabyte. “Volgens mij is <i>hij</i> een beetje geobsedeerd door virusschrijvers en alles wat daarmee te maken heeft.” Om daar met een knipoog aan toe te voegen: “Misschien is hij gewoon gefrustreerd omdat hij zelf dikwijls van die seksgerelateerde attachments opent en geïnfecteerd geraakt?”

Pubers

Gigabyte bestrijdt het beeld dat virusmakers sociaal gehandicapte pubers zouden zijn. “Bij bijeenkomsten van virusschrijvers wordt soms een hele week amper een pc aangeraakt. Virusschrijvers zijn van alle leeftijden. Je hebt erbij die al kinderen hebben.”

Dat je een seks- of games-obsessie zou kunnen afleiden uit de namen van virussen, vindt zij onzin. “Vaak zie je dat de virussen weinig of niks met seks of games te maken hebben. Het zijn de mensen die dergelijke attachments openen, die op zoek zijn naar seks of cracks.”

Volgens Gigabyte en Benny denken niet alle mensen van anti-virusbedrijven zoals Cluley.

Benny: “Veel mensen bij anti-virusbedrijven hebben een andere mening dan Cluley, maar kunnen daarmee niet naar buiten treden. Ze moeten hun klanten laten zien dat ze virusschrijvers als de vijand beschouwen.”

“Geen enkel anti-virusbedrijf zal het toegeven, maar bij elk bedrijf werkt tenminste één voormalige virusschrijver”, aldus Benny. “Ook hebben anti-virusbedrijven regelmatig contact met virusmakers. Al zullen ze dat ontkennen als je ernaar vraagt.”