Digital Post scant en mailt papieren post

Op het eerste gezicht lijkt het plan te vallen in de categorie verlate 1-aprilgrappen, maar initiatiefnemer Roeland Reinders is doodserieus. Via het in juni gelanceerde Digital Post kun je je fysieke post digitaal ontvangen en bewaren. Inmiddels hebben 130 mensen en bedrijven zich opgegeven voor de dienst.

“Je laat je post naar onze postbus doorsturen. Vervolgens scannen wij het in en sturen het naar het opgegeven e-mailadres. Desgewenst kunnen we de post ook op een cd of dvd branden, zodat je af bent van de papieren rompslomp”, aldus Reinders.

Volgens Reinders is de dienst bij uitstek geschikt voor particulieren die veel op reis zijn. “Mensen die veel voor de zaak reizen, moeten nu vanuit ArgentiniĆ« de buurvrouw bellen om te kijken of de belastingaanslag is binnengekomen. Bij ons krijgen ze die post per e-mail.”

Ook bedrijven ‘die hun bedrijfsomgeving willen digitaliseren’, kunnen baat hebben bij de dienst. “Die kunnen financiĆ«le stukken bijvoorbeeld tegelijkertijd naar hun boekhouder laten mailen.”

De gebruikers van de dienst kunnen hun post later alsnog in papieren vorm ontvangen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om de brieven te laten vernietigen.

Grijstinten

Een abonnement kost tenminste 23 euro per maand. In ruil daarvoor kan de gebruiker maximaal 150 pagina’s aan ingescande post ontvangen. De brieven worden met grijstinten ingescand. Wil je meer post kunnen ontvangen of de scans in kleur krijgen, dan betaal je meer.

Volgens Reinders zijn soortgelijke diensten in de Verenigde Staten al ‘behoorlijk groot’. In Nederland timmert de PTT aan de weg met Privver, een dienst waarbij consumenten rekeningen van een beperkt aantal bedrijven via het web kunnen bekijken.

Reinders: “Wij zijn een kleine jongen vergeleken met Privver. Daar staat tegenover dat wij alle post inscannen en niet alleen de brieven van bedrijven die bij Privver zijn aangesloten.”

De gebruikers van de dienst hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy, zo meent Reinders. “Het is een drempel die je even over moet. Maar we slaan alles secure op in brandvrije ruimtes. Bovendien tekenen onze werknemers een geheimhoudingsclausule.”