Vingerafdrukherkenning in coffeeshops

Vorige week is de eerste coffeeshop, Inpetto in Rotterdam, voorzien van een draaipoortje met drie pootjes. Deze week volgt de volgende coffeeshop, ’t Rotterdammertje in Doetinchem. Ook de Haarlemse coffeeshop Birdy krijgt vrijdag een poortje.

De laatste coffeeshop maakt al langer gebruik van vingerafdrukherkenning. “Dat bevalt goed”, vertelt Karin van de Haarlemse coffeeshop. “We zijn van al het gemopper en de discussies af. We hebben niet meer die verhalen van: je kent me toch.” Veel bezoekers van Birdy zijn bereid om mee te doen aan de vingerafdrukherkenning. “Maar dat komt misschien ook omdat ze er een blowtje mee kunnen winnen.”

Volgens Gerrie Mansur van FingerIdent zijn er veel voordelen aan het systeem. “Op dit moment controleren de meeste coffeeshops de identiteitspapieren van hun klanten met de hand”, stelt Mansur. “Dit is niet alleen erg traag, maar ook niet betrouwbaar. Zelfs de douaniers op Schiphol herkennen na een paar uur werken de mensen niet meer, zo is gebleken uit een uitzending van Peter R. de Vries.”

Volgens Mansur verloopt de vingerherkenning vrij snel. “Het systeem kan losstaand in een database van 35.000 vingers binnen één seconde een match vinden of uitsluiting geven.”

In de praktijk hoeft een klant niet langer dan een halve seconde te wachten, onder meer omdat coffeeshops en videotheken (een andere bedrijfstak waar vingerafdrukidentificatie wordt gebruikt) veel minder klanten hebben.

Volgens FingerIdent maakt hun systeem geen inbreuk op de privacy. “FingerIdent slaat geen vingers op, alleen unieke herkenningspunten van een specifieke vinger. Verder kunnen er met het systeem geen adres- en woonplaatsgegevens worden opgeslagen. Wel is het mogelijk om een klantnummer en voornaam op te slaan.”