Robert Jensen jat filmpje van Buro Renkema

Het betrof het filmpje ‘Sjalom‘, waarbij Nederlandse ondertitels zijn gezet onder beelden uit IsraĆ«l. Jensen zond deze video maandagavond 20 maart uit in zijn rubriek ‘Breaking News‘.

Voor de satirische site Buro Renkema is de kennelijke ‘ernstige redactionele crisis’ bij Jensen reden om een inzamelingsactie voor de tv-presentator te starten, “zodat Robert Jensen binnenkort zelf weer zijn eigen filmpjes kan maken.” Op het moment van schrijven stond de teller op 42,15 euro.

Pieter Jouke van Buro Renkema heeft contact gehad met de redactie van Jensen. “Ze zagen het probleem niet zo”, aldus Jouke. “Ze beroepen zich op satire. Maar wij zien een filmpje stelen, daar de credits vanaf knippen en dan je eigen logo erop plakken, niet als satire.”

Jouke vindt het vreemd dat de redactie van Jensen zo laconiek reageert. “Als wij een filmpje van Koefnoen zouden jatten, daar de credits en het AVRO-logo af zouden halen, en het onder ons logo en onze naam op internet zouden zetten, dan zou er ook stront aan de knikker zijn.”

Buro Renkema denkt nog na over eventuele stappen tegen Jensen. “Het is niet onze bedoeling om in een vuige ruzie te geraken met collega-humoristen. We willen niet elk relletje aangrijpen. Maar we vinden dit echt te ver gaan.”

Retecool

De grappenmakers van Buro Renkema zijn niet de enige slachtoffers van de kopieerdrift van Jensen. Ook het weblog Retecool beklaagt zich erover dat Jensen regelmatig inzendingen overneemt van de Foto Fuck Vrijdag.

“Tja, wat kan je er aan doen”, vraagt blogger ‘Reet’ zich af. Hij heeft nooit contact opgenomen met Jensen. “Dat hele programma van Jensen hangt aan elkaar van geripte content, dus volgens mij heeft contact opnemen weinig zin. Het is duidelijk een kwestie van geen talent, gecombineerd met luiheid.”