Video moord op journalist weer online

Shocksite Ogrish.com en Pro Hosters (het hostingbedrijf van Ogrish.com) hebben besloten de omstreden beelden weer op internet te zetten. Vorige week was de video nog onder druk van de FBI van internet afgehaald, zo meldt Wired News.

In de video is te zien hoe Daniel Pearl, journalist voor The Wall Street Journal, wordt vermoord. Daarbij wordt onder meer zijn hoofd afgehakt. Pearl werd in januari gegijzeld. Hij was bezig met een reportage over moslimfundamentalisten in Pakistan.

De FBI dreigde vorige week de sites die de beelden online zetten, aan te pakken. De video zou in strijd zijn met een uit 1996 stammende wet over obsceniteit. Volgens een FBI-woordvoerder zou het hosten van de video illegaal zijn.

Onderzoek van de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) wees echter uit dat er geen grond bestaat voor het vervolgen van websites die de beelden tonen. De FBI heeft de ACLU nu ook toegezegd geen juridische stappen te nemen tegen sites die de video online zetten.

Ogrish.com is een shocksite in de traditie van The Daily Rotten. De site (motto: ‘Can you handle life?’) wordt voornamelijk gevuld met bloederige foto’s en ‘ziek’ nieuws. Het beheer van de site is in handen van de in Nederland wonende Dany Klinker.