Parlementariër hekelt bewaren internetsporen

Dat schrijft de Italiaanse europarlementariër Marco Cappato in een brief aan zijn collega’s. Volgens Cappato is het verzamelen van zogeheten verkeersgegevens geen goed middel om terrorisme te bestrijden.

Tegenover The Wall Street Journal noemt hij het voorstel zelfs een bedreiging voor de ‘privacy, politieke vrijheid, vrijheid van meningsuiting en de openbare veiligheid’.

Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een gsm-toestel of de adressen van internetpagina’s die iemand bezoekt. Donderdag stemt het Europees Parlement over een voorstel om het mogelijk te maken om dergelijke verkeersgegevens op grote schaal en voor lange tijd te bewaren.

Cappato wijst dit voorstel af. “Onderzoek van geval tot geval wordt algemeen beschouwd als een veel effectiever middel dan het op grote schaal verzamelen van verkeersgegevens”, meent hij.

Rapporteur

Cappato is ‘rapporteur’ voor de Richtlijn voor Privacy in de Telecommunicatiesector, waarover donderdag gestemd wordt. Hij is daarmee de meest betrokken europarlementariër. Bij de stemming over de richtlijn wordt behalve over het verzamelen van verkeersgegevens, ook gestemd over spam en cookies.

In het verleden heeft Cappato de nodige kritiek gehad van digitale-burgerrechtenorganisaties, omdat hij tegen een harde aanpak van spam (op grote schaal verstuurde commerciële e-mail) is.

“Daarbij speelt een rol dat de partij van Cappato (de Italiaanse Radical Partij van oud-Eurocommissaris Emma Bonino, MR) zich zelf met enige regelmaat schuldig maakt aan spamming”, aldus Maurice Wessling van Bits of Freedom (BoF).

Nu ontpopt Cappato zich echter als een onvermoede bondgenoot in de strijd tegen het op grote schaal verzamelen van verkeersgegevens. De vraag is of de steun van Cappato veel uithaalt. De socialistische en christen-democratische / conservatieve fracties – samen goed voor een meerderheid in het Europarlement – zijn van plan vóór het verregaande amendement voor het verzamelen van verkeersgegevens te stemmen.

De groene fractie in het Europarlement zal wel tegen het verzamelen van verkeersgegevens stemmen. “Het is al te eenzijdig om wèl het afluisteren mogelijk te maken, maar geen garanties tegen big brother-achtige praktijken in te bouwen”, aldus Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) in een persbericht.