Val Paars leidt tot aangepaste nieuwssites

Via een link kunnen bezoekers van de Volkskrant-site doorklikken naar de ‘gewone’ voorpagina. NRC Handelsblad biedt deze mogelijkheid niet.

Het Parool, Trouw, De Telegraaf en Nu.nl hebben hun sites niet minder zwaar gemaakt. Wel besteden deze kranten- en nieuwssites uitgebreid aandacht aan de val van Paars II. Premier Wim Kok kondigde vanmiddag aan dat hij het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden bij de koningin.

De ministers Jan Pronk (VROM) en Frank de Grave (Defensie) hadden al eerder door laten schemeren dat zij dachten aan aftreden naar aanleiding van het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Hierdoor was het voortbestaan van het kabinet onmogelijk geworden.

Door een lichtere versie van de site online te zetten, kunnen de kranten meer bezoekers verwerken. Op 11 september besloot de Volkskrant ook al een ‘light’-versie van zijn site online te zetten.

Regelmatig bezwijken nieuwssites bij grote gebeurtenissen, omdat veel internetters dan tegelijkertijd de site proberen te bezoeken. CNN maakt de voorpagina om die reden al jaren korter en lichter bij groot nieuws. Foto’s en filmpjes worden op onderliggende pagina’s gezet in plaats van op de voorpagina.