Vacaturebank mag geen vacatures overnemen

Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden woensdagochtend bepaald. Als de Nationale Vacaturebank over twee weken nog steeds vacatures overneemt, moet de internetsite 10.000 euro aan elk van zes de kranten betalen. In totaal kan dat neerkomen op 60.000 euro per week.

Het Hof draait met deze uitspraak de beslissing van de rechtbank in Groningen terug. Die had in juli de krantenuitgevers Wegener en PCM nog in het ongelijk gesteld.

Volgens Wegener en PCM maakt de Nationale Vacaturebank inbreuk op het databankrecht door de vacatures uit de kranten over te nemen. Zij menen dat het verkeer naar hun eigen vacaturesites, Clickwork en JobTrack, afneemt door de activiteiten van de Nationale Vacaturebank.

Advocaat Joris van Manen die optrad namens de krantenuitgevers, is opgetogen over de uitspraak. “Ik heb vanaf het begin gedacht dat we moesten winnen en ik ben blij dat dat nu inderdaad het geval is.”

Van Manen wijst er op dat de zaak ook gevolgen heeft voor De Telegraaf. “De Telegraaf haalde voor zijn afdeling met vacatures hetzelfde grapje uit als de Nationale Vacaturebank. Met De Telegraaf waren we echter overeengekomen dat ze geen vacatures meer zouden overnemen totdat de uitspraak in deze zaak was gedaan.”

Verstrekkende gevolgen

Opmerkelijk aan deze uitspraak is dat het Hof de geïndexeerde vacatures in de kranten als een databank beschouwt. Voor artikelen in de krant geldt dat niet, volgens Van Manen. “Die kunnen echter niet worden overgenomen, omdat daarmee inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht.”

Volgens Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Nationale Vacaturebank, kan de uitspraak echter wel degelijk ‘mogelijk zeer verstrekkende’ gevolgen hebben. “Deze uitspraak kan van invloed zijn op devrijheid van pers. Net zoals de Nationale Vacaturebank feiten uit een vacature overnam, zo nemen journalisten feiten uit andere publicaties over.”

Het is nog onduidelijk of de Nationale Vacaturebank in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Alberdingk Thijm: “Daar gaan we het binnenkort over hebben. Dit is een redelijk verschrikkelijke uitspraak. Het vonnis is ook verbazend gezien een eerdere uitspraak over knipselkranten. Daarbij werd de krant niet aangemerkt als een databank.”

“Bovendien neemt de Nationale Vacaturebank geen complete elementen – lees: integrale vacatures – uit de ‘databanken’ van de kranten over, maar maakt er samenvattingen van. Daarmee zet het Hof het citaatrecht opzij.”