Sommige Tweede-Kamerleden krijgen zoveel mailtjes over de omroepplannen dat zij geen tijd meer hebben om alle berichten te beantwoorden.
De Tweede Kamer vergadert vandaag de hele dag over de toekomst van de publieke omroep. Om de kamerleden in de goede richting te sturen, roepen de Vara, VPRO en NPS tv-kijkers op om de parlementariërs met e-mail te bestoken.
Dat kan via de actiesite Publiekinactie.nl. Maar helemaal goed gaat het niet. Wie via die site een protestmail naar de fractievoorzitters van de regeringspartijen en de mediawoordvoerders uit de Tweede Kamer stuurt, krijgt meteen een aantal berichten retour.
De VVD-kamerleden Arno Visser, Anouchka van Miltenburg en Eric Balemans laten via een autoreply weten dat zij geen tijd hebben om alle mails te beantwoorden. Ook Nicolien van Vroonhoven (CDA) heeft een ‘out of office’-reply. Ze is met zwangerschapsverlof.
“Als lid van de Tweede Kamer ontvang ik momenteel meer dan honderd e-mails per dag”, schrijft Balemans in zijn autoreply. “Ik zou graag alle berichten persoonlijk willen beantwoorden. De grote hoeveelheid e-mails maakt dat helaas onmogelijk voor mij. U kunt er van verzekerd zijn dat ik Uw bericht nauwgezet lees.”
Het lijkt erop dat de omroepen achter Publiekinactie.nl met hagel schieten. De VVD’ers Visser, Van Miltenburg, Balemans zitten weliswaar allemaal in de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar de mediawoordvoerder van de liberalen is Fadime Örgü. Bij het CDA is Joop Atsma de mediawoordvoerder en niet Nicolien van Vroonhoven.
Martijn van Dam
Het enige kamerlid dat op de protestmails reageert, is Martijn van Dam (PvdA). Die stuurde binnen een dag een standaardreply, waarin hij schrijft dat hij zich eveneens zorgen maakt over de toekomst van de publieke omroep.
“De actie van de omroepen van Nederland 3 is een groot succes”, stelt Van Dam vast. “Ik krijg sinds enkele dagen honderden e-mails van mensen die zich zorgen maken. Het is hartverwarmend dat er nog altijd zoveel mensen zijn die zich betrokken voelen bij de toekomst van de publieke omroep. Helaas ben ik echter niet in staat alle mails persoonlijk te lezen en te beantwoorden. Ik hoop dat u er begrip voor heeft dat u van mij dit standaard antwoord krijgt.”
Ongevraagde e-mail
De laatste jaren zetten belangengroepen en bedrijven e-mail steeds vaker als middel in om kamerleden te overtuigen van hun gelijk.
Uit een onderzoek dat Webwereld in oktober 2002 uitvoerde bleek dat ruim de helft van de Tweede-Kamerleden zijn e-mail niet beantwoordt. Gemiddeld besteedden de kamerleden iets minder dan een uur per dag aan hun mail.
Veel kamerleden klaagden in 2002 over e-mailacties van belangengroepen. “Er zijn belangenclubs, organisaties of privé-personen die je overladen met ongevraagde mail”, zei Clemens Cornielje (VVD) destijds.