Rechtszaak weerhoudt Defensie niet van bouw afluisterschotels

Omwonenden van het schotelpark, verenigd in de actiegroep Klein Duimpje, proberen de bouw van de satellietschotels via een rechtszaak te voorkomen. Defensie wil de uitspraak van de rechter niet afwachten.

“We hebben de indruk dat we ons aan de regels hebben gehouden”, zegt Defensie-woordvoerder Roger van de Wetering. “We willen de bezwaren van omwonenden niet bagatelliseren, maar er zit wel een zekere haast achter deze plannen.”

Het park met afluisterschotels is volgens Defensie een belangrijk onderdeel van de kabinetsplannen om het terrorisme aan te pakken. De schotels worden gebruikt voor het onderscheppen van telecommunicatieverkeer.

Buiten de zes al geplaatste satellietschotels zijn er nog plannen voor drie andere schotels. In de bouwplannen voor het schotelpark zijn in totaal vijftien schotels voorzien. Voorlopig blijft het echter bij negen schotels.

Eerder probeerde Defensie de schotels neer te zetten in het Groningse Zoutkamp, waar al twee schotels staan. De bewoners van Zoutkamp tekenden echter bezwaar aan tegen de plaatsing. Met succes: de Raad van State haalde vorig jaar een streep door de plannen. Volgens Defensie was de Raad van State tegen de bouw van extra schotels bij Zoutkamp, omdat Defensie geen goede risicoanalyse had gemaakt.