Site Dagblad van het Noorden wordt ‘nieuwslog’

Dat schrijft de adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden, Henk Blanken, op zijn weblog. Volgens Blanken wordt de nieuwe site een ‘nieuwslog’: een kruising van een nieuwssite en een weblog.

De nieuwe site gaat zaterdag online. Het laatste nieuws komt vanaf die dag bovenaan te staan. Daarmee wijkt de site af van veel andere nieuwssites die het in hun ogen belangrijkste nieuws bovenaan zetten.

“Wat we doen is simpel, niet wereldschokkend maar hartstikke consequent: we brengen het regionale nieuws kort en snel, en we geven de lezers enige controle over onze website: hij stelt zijn eigen voorpagina samen. Bovendien kan iedereen vanaf zaterdag op al het nieuws reageren. Pas achteraf kijken we mee”, schrijft Blanken.

Online hooligan

Volgens Blanken is een interactiemogelijkheid op een nieuwssite belangrijk. Lezers willen overal over kunnen meepraten. “Nu. Meteen. Direct.”

Veel nieuwssites zijn terughoudend met het direct plaatsen van reacties van lezers. Meestal controleert de redactie de reacties. Bard van de Weijer (journalist van de Volkskrant) schrijft op de site van Blanken dat het ‘ongeremd, ongecensureerd lezers toelaten op je site’ kan leiden tot ‘vandalisme’.

“Ik vrees dat de macht van de online hooligan te groot is”, aldus Van de Weijer. “Telkens als een medium iets publiceert wat een groep tegen de borst stuit, krijg je Iraakse toestanden op je website. Enige selectie aan de poort is volgens mij noodzakelijk om interessante bijdragen te krijgen.”

Blanken, die eerder chef internet bij de Volkskrant was, is echter optimistisch gestemd. “Ik geloof dat het verstandiger is om lezers wel volledig hun gang te laten gaan en de moderatie goeddeels aan henzelf over te laten.”