Twee onderdelen Satellite Newspapers failliet

Satellite Newspapers, dat ruim 130 dagbladen digitaal verspreidt, heeft faillissement aangevraagd voor twee werkmaatschappijen. “Het gaat om de afdeling die de machines maakt waarmee de kranten worden uitgeprint, en om de verkooporganisatie voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika”, aldus Joris van Dijk van Satellite Newspapers.

Satellite Newspapers (voorheen PEPC WorldWide) heeft over de hele wereld digitale printers staan, waarmee het mogelijk is om buitenlandse kranten van vandaag op A3-formaat uit te printen. In totaal zijn er 130 van dergelijke machines. Ze staan voornamelijk in hotels, maar in Nederland staat er bijvoorbeeld ook één bij de tijdschriftenwinkel Atheneum Nieuwspoort in Amsterdam.

De reden voor de problemen is volgens Van Dijk dat de productie van de machines duur is ten opzichte van de omzet die er op korte termijn mee kan worden geboekt. “Je hebt een lange adem nodig en die was er niet. Het blijkt erg moeilijk om dit in eigen beheer te financieren.”

Schulden

De schulden van de twee werkmaatschappijen bedroegen volgens Van Dijk een ‘paar miljoen euro, maar aan de lage kant van de paar miljoen’. “De schulden waren met name aan de holding.” Als gevolg van de faillissementen zijn zeker vijftien mensen hun baan kwijtgeraakt. “We zijn van 25 man naar een kleine 10 man gegaan”, aldus Van Dijk.

Ondanks de faillissementen bij de twee werkmaatschappijen is Van Dijk optimistisch over de toekomst. “Dit is niet het finest hour van ons bedrijf. We doen een stap terug en dat is heel vervelend, maar er heerst hier geen terneergeslagen stemming. Het concept is enorm aangeslagen. We hebben alleen werkkapitaal nodig om de machines te kunnen leveren.”

“De productie van de machines zal worden uitbesteed aan een nieuwe partij, evenals de verkooprechten voor de EMEA-regio”, aldus Van Dijk. “Daardoor kunnen wij ons concentreren op waar we goed in zijn: het binnenhalen van content en het bewerken en verspreiden daarvan.”

Beursgang

Met welke partijen Satellite Newspapers afspraken gaat maken, kan Van Dijk nog niet zeggen. “Maar binnen enkele weken hopen we daar duidelijkheid over te kunnen geven. De gesprekken bevinden zich in een afrondende fase.”

Vorig jaar was Satellite Newspapers nog van plan om een beursnotering aan te vragen. Het aldus opgehaalde geld zou gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe machines. De beursgang was aanvankelijk gepland voor begin dit jaar, maar ging uiteindelijk niet door. “Dat was gezien de marktomstandigheden niet opportuun”, aldus Van Dijk.

In oktober trof Satellite Newspapers een schikking in een rechtszaak die het it-bedrijf E-Data tegen de krantendistributeur had aangespannen. Volgens E-Data maakte Satellite Newspapers inbreuk op een patent van E-Data. Deze zaak is volgens Van Dijk ‘niet van invloed’ geweest op de faillissementen van de twee werkmaatschappijen van het bedrijf.