Tweakers.net overweegt betaalde diensten

Dat schrijft de oprichter van Tweakers.net, Femme Taken, in een bericht op de razend populaire discussiesite. Volgens Taken ondervindt Tweakers.net ‘de gevolgen van de slechte markt’. “Het is daarom niet meer dan noodzakelijk dat er gezocht wordt naar alternatieve bronnen van inkomsten. Een logische stap is het ontwikkelen van betaalde diensten voor de bezoeker.”

De discussie- en nieuwspagina’s zullen wel voor iedereen toegankelijk blijven. Taken benadrukt dat er geen situatie zal ontstaan waarbij ‘alle content achter een creditcardformuliertje verdwijnt’. Taken denkt eerder aan hardwarekortingen die Tweakers.net in samenwerking met winkels zou kunnen aanbieden. “Op die manier kunnen abonnees financieel voordeel genieten van de betaaldienst”, schrijft Taken in een toelichting per e-mail.

Enquête

De meeste bezoekers van Tweakers.net lijken er echter weinig voor te voelen om te gaan betalen voor diensten van Tweakers.net. Uit een enquête onder de leden van het discussieforum blijkt dat de meerderheid van de 2.460 respondenten ‘in geen geval’ bereid is de buidel te trekken.

Dat bezoekers niet willen betalen, verbaast Taken niet. “Het is welhaast een gegeven dat internetgebruikers niet wensen te betalen voor content. Dit is ook een van de redenen waarom we content zoveel mogelijk buiten de betaalde diensten willen houden. In plaats daarvan richten we ons dus meer op toegevoegde functionaliteit voor de enthousiaste bezoekers.”

Naast kortingen bij winkels zou Tweakers.net bijvoorbeeld een e-mailadres van Tweakers.net en een zichtbare donateurstatus op het forum willen aanbieden. “Het lijkt wellicht vreemd dat bezoekers daarvoor wel willen betalen, maar in een enthousiaste gemeenschap als Tweakers.net blijkt hier wel degelijk belangstelling voor te bestaan”, aldus Taken.

Gebrek aan inkomsten

Tweakers.net wordt niet direct in zijn voortbestaan bedreigd, maar de weinige inkomsten frustreren wel de verdere ontwikkeling van de site, volgens Taken. “De omstandigheden zijn niet nijpend op dit moment, maar we worden wel door een gebrek aan inkomsten in onze groei belemmerd.”

Voor zijn inkomsten is de site, die maandelijks 21 miljoen pageviews genereert, afhankelijk van de opbrengsten uit de verkoop van advertentieruimte. En daar wringt de schoen. Alle uitgevers op internet hebben te kampen met een teruglopende belangstelling van adverteerders. Tweakers.net dus ook. “De bannering verloopt op dit moment niet optimaal”, geeft Taken toe.

Op dit moment heeft Tweakers.net twee werknemers in dienst. Taken: “De mensen die het nieuws en de artikelen verzorgen, worden betaald. Verder bestaan de kosten vooral uit het beheer en onderhoud van ons serverpark dat op dit moment uit acht machines bestaat. Op het forum is een groot aantal vrijwilligers actief als moderator.”

Taken heeft goede hoop voor de toekomst. “Wij verwachten dat de banner-inkomsten in de komende maanden weer tot een redelijk niveau zullen aantrekken. In het uiterste geval kunnen we altijd nog volledig terugvallen op vrijwilligerswerk, maar dat zal niet nodig zijn.”