Achmea staakt financiering internetbedrijf prins

De investering in Scaramea heeft te weinig rendement opgeleverd om verdere financiering te rechtvaardigen. Ook de vooruitzichten voor internetbedrijven zijn volgens Achmea allesbehalve rooskleurig. Voor Scaramea zou er daarom geen toekomst zijn.

“De markt voor e-commerce wordt gekenmerkt door ongunstige omstandigheden waardoor er voor onafhankelijke aanbieders als Scaramea op deze markt weinig positieve vooruitzichten bestaan”, stelt Achmea in een persbericht.

Achmea begon de financiering van Scaramea twee jaar geleden. Het financiële concern maakte destijds bekend ‘enkele tientallen miljooenen’ in internetactiviteiten te steken. Onder die activiteiten vallen ook de sites van de verschillende onderdelen van Achmea, zoals Centraal Beheer en FBTO.

Op 1 januari 2000 nam Scaramea Clockwork, het internetbedrijf dat prins Bernhard junior in 1996 met twee andere bedrijfseconomen opzette, over. Clockwork startte een van de eerste Nederlandse internetwinkels, Shop.nl. Ook leverde het bedrijf diensten aan KLM en Ajax.

Scaramea is onder meer verantwoordelijk voor de financiële vergelijkingssite MrFinch en de internetaanbieder NokNok. NokNok is inmiddels gefuseerd met Wish, eigendom van het eveneens in moeilijkheden verkerende Newconomy. Eenderde van de aandelen in Wish/NokNok is in handen van Scaramea.

Volgens Rob Mol, woordvoerder van Achmea, hebben de commissarissen van Scaramea met enige regelmaat aangedrongen op herstructurering van het internetbedrijf. De directie van Scaramea zou daarbij echter weinig voortvarend te werk zijn gegaan.

“Achmea heeft zelf geen bemoeienis met Scaramea. Wij hebben alleen in het bedrijf geïnvesteerd. Nu moeten we vaststellen dat de investering niet heeft opgeleverd wat we ervan hadden verwacht”, aldus Mol. Achmea bezit 83,5 procent van de aandelen in Scaramea. De rest is in handen van de oprichters, de directie en het personeel.

Wat het besluit van Achmea voor de activiteiten van Scaramea betekent, is onduidelijk. Marinus Jacometti, directeur en woordvoerder van Scaramea, was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Mol van Achmea denkt dat er voor onderdelen van Scaramea wel toekomst is. “Clockwork en MrFinch zijn twee gezonde dochters.” Met name de investering in Wish/NokNok kost Scaramea echter geld.