Top 5: Vakantieboeken

Hoe hoger de temperaturen, hoe ouder de media. Welke boeken mogen er dit jaar niet ontbreken in je koffer?

“Lezen… Daar kom ik alleen in de vakantie aan toe”, zo verzucht menige drukbezette twintiger, dertiger en veertiger. Maar welk boek moet je kiezen als je straks in de kiosk op Schiphol staat? Bright doet vijf suggesties.

5 :: Geen bereik (Jacquie McNish & Sean Silcoff)

Nog maar een paar jaar geleden was het de favoriete gadget van zakenmensen én jongeren: de BlackBerry. Je kon geen metro instappen zonder dat je mensen diftig op de kleine toetsenbordjes zag tikken. Met dank aan al deze BlackBerry-verslaafden had de Canadese producent RIM in 2009 nog de helft van de smartphonemarkt in handen. En toen ging het mis.

Op basis van gesprekken met directieleden en concurrentenreconstrueren twee Candese zakenjournalisten de opkomst en ondergang van het bedrijf dat ooit boven een bagelshop in Ontario begon, op zijn hoogtepunt bijna 20 miljard dollar per jaar omzette en daarna toch niet opgewassen bleek tegen Apple, Google en Samsung die met de iPhone en Android de wereld veroverden.

Spectrum, € 24,99

4 :: Elon Musk (Ashlee Vance)

Als er een Amerikaanse zakenman is die in aanmerking komt voor het predikaat ‘opvolger van Steve Jobs’, dan is het Elon Musk wel. De gedreven CEO van Tesla valt op door zijn visie. En door zijn gedrevenheid, zo blijkt uit het boek van tech-verslaggever Ashlee Vance die toegang kreeg tot Musk en zijn omgeving.

Aan medewerkers die klagen over lange werktijden heeft Musk bijvoorbeeld een broertje dood. “Als we failliet gaan, heb je alle tijd om je gezin te zien”, zei Musk in de begindagen van Tesla tegen één van zijn medewerkers. Geen wonder dat er op een zaterdag nog altijd honderden mensen aanwezig zijn op het hoofdkantoor van de bouwer van elektrische auto’s.

Ecco, $13.99  (Kindle: $ 10,99)
(Een Nederlandse vertaling verschijnt volgend jaar.) 

3 :: De taalhacker (Gabriel Wyner)

Tijdens de vakantie neem je je niet alleen voor om bij thuiskomst nu toch echt eens wat dingen in je leven anders in te gaan doen, maar ook om nu eindelijk eens een vreemde taal te leren. Want een beetje armoedig is het natuurlijk wel, als je in Parijs niet verder komt dan ‘ l’addition s’il vous plaît’. Thuis kom je echter al snel weer op je goede voornemen terug. Een taal leren, dat kost veel te veel tijd en lukt toch niet meer op jouw leeftijd.

Onzin, meent Gabriel Wyner. In De taalhacker beschrijft de Amerikaan hoe hij er de afgelopen jaren in slaagde om in een adembenemend tempo tal van nieuwe talen onder de knie te krijgen. Dankzij een intensieve taalcursus leerde hij in veertien weken Duits en na twee maanden in Perugia sprak hij al Italiaans. (Meer over zijn methode kun je ook in dit stuk in Bright Ideas lezen).

Maven Publishing, € 19,50

2 :: Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy (Gabriella Coleman)

Anonymous is zo’n fenomeen waarop maar weinig mensen vat lijken te krijgen. Autoriteiten niet, en journalisten evenmin. Antropologe Gabriella Coleman vormt een uitzondering op die regel. Jarenlang dompelde zij zich onder in de mysterieuze subcultuur van hackers die hun vaardigheden aanvankelijk inzetten voor de ‘lulz’ en later om politieke doelen na te streven.

In haar boek beschrijft Coleman de opkomst van Anonymous en de val van enkele prominente leden van de beweging. Verscheidene hackers werden opgepakt, zoals Hector Xavier ‘Sabu’ Monsegur die besloot om na zijn arrestatie te gaan samenwerken met de FBI.

Verso, $ 16,60

1 :: Boek (256 blz) (Robert van Eijden)

Robert van Eijden ken je natuurlijk nog uit de tijd dat hij columns schreef voor Bright. Of anders wel van zijn Bright-stukken over oude gadgets. Of van zijn hilarische artikel over zijn verslaving aan vrouwenblogs (dat je eigenlijk onmiddellijk zou moeten herlezen, hier!).

Dit jaar verscheen Van Eijdens eerste roman. Zoals vrijwel alle Nederlandse debuutromans is het werk zwaar autobiografisch: de hoofdpersoon is een freelance schrijver die luistert naar de naam Robert. Maar anders dan vrijwel alle Nederlandse debuutromans is het boek ongelooflijk grappig. Niet ’s nachts in bed lezen dus. Voor je het weet maak je je reisgenoten wakker met je gelach.

Nijgh & Van Ditmar, € 17,50