Media trappen massaal in iPhone-in-cassettedeck-hoax

Bestaat er echt een jongen die denkt dat hij zijn iPhone kan opladen via een cassettedeck, zoals verscheidene media twee weken geleden meldden?

‘Jongere ziet cassettespeler aan voor iPhone-lader…’, schreef De Telegraaf op 4 september. Het verhaal: een Amerikaanse jongeman zou zich met een klacht bij zijn autodealer hebben vervoegd. Hij dacht dat zijn cassettedeck een iPhone-lader was en begreep niet waarom zijn smartphone niet werd opgeladen. Ook was hij ontstemd over de krassen die het apparaat op zijn telefoon maakte.

Het was een mooi bericht dat al onze vooroordelen bevestigde: de jeugd van tegenwoordig snapt ook niets meer van technologie die iedereen twintig jaar geleden nog gebruikte. Tot hilariteit van iedereen die oud genoeg is om zich te herinneren hoe een inbelmodem klonk of hoe je met een potlood een vastgelopen cassettebandje kon terugdraaien natuurlijk.

Viral

Het bericht dat aanvankelijk via Facebook werd verspreid, werd massaal opgepikt door media van over de hele wereld. Maar klopte het ook? Op de redactie van Bright gingen er meteen wat alarmbellen af omdat er op Facebook verschillende versies van het verhaal de ronde deden. De inhoud van de berichten veranderde bovendien: steeds werd er een nieuwe bron genoemd.

Eén van de genoemde bronnen was Trevor Thomas. “Het is niet echt”, laat die Bright desgevraagd weten. “De foto is afkomstig van het Instagram-account van mijn vriend Kyle Delfosses. Ik heb de foto gepakt en op Reddit en Imgur.com gezet. De tekst erbij heb ik veranderd om de jongere generatie belachelijk te maken die niet weet wat een cassettedeck is. Daarna ging het viral.”

Niet zo dom

De oorspronkelijke foto’s plaatste Kyle Delfosses alweer 42 weken geleden, met de grappig bedoelde tekst: “Dus daar is een cassettedeck voor bedoeld.” Kunnen we nu weer gerust gaan slapen in de wetenschap dat die millenials toch niet zo dom zijn als gedacht.