TC Tubantia verwijdert foto Bert en Bin Laden

Dat zegt Willem Pfeiffer van de internetredactie van de Twentsche Courant Tubantia. “Veel mensen nemen er aanstoot aan dat Bert naast Bin Laden staat”, aldus Pfeiffer. Nu staat er al een aangepaste foto, waarop Bert van de foto is weggesneden. “Maar in overleg met de hoofdredactie hebben we besloten de foto helemaal van de site te gooien.”

Het was dan ook een opmerkelijke foto die De Twentsche Courant Tubantia zaterdag op zijn site plaatste. Op de foto staan betogers in Bangladesh die steun betuigen aan de terrorist Osama bin Laden. Een van hen heeft een poster met foto’s van Bin Laden bij zich. Wie goed kijkt, ziet dat naast Bin Laden ook Sesamstraat-held Bert op de poster staat afgebeeld.

De redactie van De Twentsche Courant Tubantia was de aanwezigheid van Bert op de foto niet opgevallen, maar enkele wakkere internetters zagen de huisgenoot van Ernie wel. Een van hen, Nikke Lindqvist, besloot een onderzoek in te stellen. Hij zette zijn bevindingen over de foto met Bert en Bin Laden op een speciaal opgezette site.

Evil Bert

De op de poster gebruikte foto blijkt afkomstig van een van de vele ‘Bert is Evil’ sites. De eerste ‘Bert is Evil‘ site verscheen zo’n vier jaar geleden op internet, na geruchten dat de pop uit Sesamstraat niet helemaal zuiver op de graat zou zijn. De geruchten werden ondersteund met foto’s waarop Bert onder meer in verband wordt gebracht met de aanslag op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963.

De site kreeg veel navolging. Andere internetters knutselden hun eigen sites in elkaar met daarop nieuwe compromitterende foto’s van Bert. Op een van de nieuwe ‘Bert is Evil’ sites verscheen een foto met Bert in gezelschap van Osama bin Laden.

Hype

Waarschijnlijk heeft de maker van de Bin Laden poster die bij demonstraties wordt meegedragen, willekeurige foto’s van Bin Laden van het internet geplukt – waaronder die waarop Bin Laden zij aan zij staat met Bert. De maker van de poster, die waarschijnlijk niet wist wie Bert was, heeft de pop uit Sesamstraat vervolgens laten staan.

Door de foto met Bert en Bin Laden staat de site van De Twentsche Courant Tubantia, waarop de foto voor het eerst werd ‘ontdekt’, opeens in het centrum van de belangstelling. Pfeiffer: “We krijgen mailtjes vanuit alle delen van de wereld: van mensen die het prachtig vinden tot mensen die boos zijn. Sommige mensen weten niet eens in welke taal onze site is. Het is voor de eerste keer dat we deel uitmaken van zo’n internethype.”