Stichting wil Nederlandse spam uitbannen

Om dit ambitieuze doel te bereiken houdt de stichting onder meer een lijst bij van Nederlandse bedrijven die zich in het recente verleden hebben ingelaten met spam. Daarnaast wil Spamvrij.nl bedrijven adviseren over een verstandig e-mailbeleid en lobbyen voor anti-spamwetgeving.

De Europese anti-spamrichtlijn die binnenkort in Nederlandse wetgeving zal worden omgezet, noemt de stichting ‘veruit onvoldoende’. Volgens de richtlijn mogen bedrijven alleen nog maar commerciĆ«le e-mails versturen aan mensen die daar van tevoren toestemming voor hebben gegeven (opt-in).

Daar staat tegenover dat er een overgangsregeling is voor bedrijven die gebruikmaken van oude adressenbestanden. “Bedrijven die nu al adreslijsten hebben, kunnen dus gewoon doorgaan met spammen”, aldus Zenger.

De straffen op het versturen van spam verschillen van land tot land. Bovendien bestaat er nog onduidelijkheid over de vraag wie moet toezien op de naleving van de anti-spamrichtlijn. Zenger: “In de Nederlandse wetgeving wordt dat opengelaten. Het gevolg zal zijn dat particulieren die spam ontvangen, zelf naar de rechter moeten stappen om daar wat tegen te ondernemen.”

Dreigementen

De site Spamvrij.nl kwam begin maart in het nieuws, nadat de maker en de hoster ervan waren bedreigd. Voor de hostingprovider waren de ‘dreigementen met claims en fysiek geweld’ aanleiding om de hosting te staken. Zenger heeft aangifte gedaan wegens bedreiging.

Zenger is niet de enige die last heeft van agressieve spammers. Twee weken geleden werd het spamarchief Paul Wouters getroffen door een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval. Hierbij probeert een aanvaller een server vanaf verschillende adressen te overvoeren met valse verzoeken om informatie. Het is de bedoeling dat de site daardoor onbereikbaar raakt.

“Dat is iets waar wij ook rekening mee houden”, aldus Zenger. “Daarom hebben we de nodige technische maatregelen genomen.”