Poging tot eBay-oplichting via Storingnet.com

De oplichters sturen e-mails naar gebruikers van de internetveiling eBay met het verzoek om wat vragen te beantwoorden op een webpagina, zo blijkt uit een mailtje dat een lezer van WebWereld ontving.

De link in het mailtje lijkt op het eerste gezicht naar een pagina op de site van eBay te leiden, maar blijkt in de praktijk door te verwijzen naar een adres op het domein Storingnet.com. Gebruikers moeten op deze pagina onder meer hun naam, adresgegevens, eBay-wachtwoord en creditcardgegevens achterlaten.

Anders dan de naam Storingnet.com wellicht doet vermoeden, is het domein geregistreerd op naam van een bedrijf in Zuid-Korea. Of het betreffende bedrijf ook daadwerkelijk iets met de oplichting te maken heeft, is onduidelijk.

Volgens Sandra van Wersch van eBay Nederland is er duidelijk sprake van oplichting. “EBay vraagt zijn gebruikers nooit om persoonlijke gegevens via een e-mailtje. Helaas komt het af en toe voor dat ‘spoof-sites’ meeliften op het succes van eBay en proberen de gegevens van onze leden afhandig te maken.”

“We zullen een onderzoek instellen naar deze site en stappen ondernemen”, zo belooft Van Wersch.

Op de site van eBay Nederland is meer informatie over het privacybeleid van eBay te vinden.