Spot The Cam brengt cameratoezicht in kaart

Gewapend met een digitale camera en notitieblok trekken de camera-spotters de stad in. De bevindingen zullen nog in het weekend worden gepubliceerd op de site Spot The Cam.

De mensen achter Spot The Cam zijn onder meer ge├»nspireerd door soortgelijke projecten in New York en Keulen. Via de site iSee kunnen New Yorkers een route uitstippelen waar de minste camera’s hangen (’the path of least surveillance’).

“Dat gaan wij niet doen”, aldus Maurice Wessling, een van de initiatiefnemers van Spot The Cam. “Er bestaat geen goed public domain kaartsysteem waar we gebruik van kunnen maken. Daarom moeten we ons een beetje behelpen. De foto’s van de camera’s zullen wel op de site verschijnen.”

Privacy

Met het in kaart brengen van alle camera’s wil Spot The Cam de toenemende aanwezigheid ervan aan de kaak stellen. “In de spanning tussen privacy en veiligheid is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de ontwikkelingen rond camera’s.”

Volgens Wessling is dat nu nog niet het geval. “Zo weten maar weinig mensen dat je een recht op inzage hebt als camerabeelden langer dan 24 uur worden opgeslagen.”

Hij heeft ‘geen idee’ hoeveel camera’s er in de Amsterdamse binnenstad hangen. “De gemeente heeft er een stuk of dertig, op de Nieuwendijk en de Wallen. Daarnaast zijn er zwenkende verkeerscamera’s en bij gebouwen als het politiebureau. Tot slot heb je nog de particuliere camera’s bij bijvoorbeeld winkels en banken.”

Spot The Cam maakt onderdeel uit van World-Information.Org dat van 15 november tot 15 december in Amsterdam gehouden wordt.