Spamvrij.nl: identiteit Akin Franks achterhaald

Volgens Spamvrij.nl zitten de bedrijven Speko en 123fit.nl achter Akin Franks. Arjen Jongeling van Speko en 123fit.nl ontkent desgevraagd iets met Akin Franks te maken te hebben. “Ik ga nu contact met mijn advocaat opnemen”, aldus Jongeling. “Zenger kan een kort geding verwachten.”

Volgens Jongeling is hij het slachtoffer van een hetze van Rejo Zenger, de oprichter van Spamvrij.nl. Jongeling heeft in het verleden tevergeefs geprobeerd om zijn site 123fit.nl van de site van Spamvrij.nl te laten verwijderen. Volgens Jongeling was 123fit.nl niet zelf verantwoordelijk voor de spamberichten waarin de site werd aangeprezen. “Het ging om een <i>affiliate</i>, een partij waarmee we samenwerkten.”

“Omdat Zengers site destijds op naam van provider HostingXS stond, heb ik die drie keer gebeld”, zegt Jongeling. “Daar zat een jong ventje dat daar enorm van schrok. In een mum van tijd stond de site op zwart. Dat heeft Zenger mij ongelooflijk aangerekend.”

HostingXS sprak destijds van ‘dreigementen met claims en fysiek geweld’. Jongeling neemt afstand van de beschuldiging van dreigementen met geweld en wijst op een bericht van Zenger in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik uit maart 2003.

Leads

Jongeling benadrukt dat Speko een bonafide bedrijf is. “Wij verkopen hypotheek-leads.” Dat betekent dat Speko informatie over potentiële klanten verkoopt aan hypotheekverstrekkers. De hypotheekverstrekkers nemen vervolgens contact op met deze mensen.

“De meeste leads krijgen we dankzij onze tv-reclames die op alle commerciële zenders worden uitgezonden”, legt Jongeling uit. Ook plaatst zijn bedrijf advertenties in bladen, zoals de Veronica Gids.

Daarnaast koopt Speko leads in bij andere partijen, bijvoorbeeld via internet. “In 99,9 procent van de gevallen gaat dat goed”, zegt Jongeling. “Het is een enkele keer voorgekomen dat een klant van ons op bezoek gaat bij iemand die klaagt dat hij via spam is benaderd.”

Jongeling zegt geen idee te hebben waarop de beschuldiging nu is gebaseerd. “Het probleem is waarschijnlijk ontstaan door één van de partijen met leads die ons per e-mail heeft benaderd. Het komt twee keer per jaar voor dat we leads inkopen bij een partij die niet helemaal koosjer blijkt te zijn. Die wassen we dan de oren.”

“Theoretisch zouden we kunnen uitzoeken wie nu verantwoordelijk is geweest voor de problemen”, aldus Jongeling. Hij voelt er echter niets voor om openbaar te maken welke partij dan heeft gespamd. Ook niet als hij daarmee zijn onschuld zou kunnen bewijzen. “Ik doe dat alleen als ik daartoe de opdracht krijg van de politie. Ik voel me niet geroepen om mijn onschuld te bewijzen. Ik praat niet met de buitenwereld over dit soort details.”

Privé

Jongeling hekelt de werkwijze van Rejo Zenger en Spamvrij.nl. “Zenger doet allerlei extremistische uitlatingen en knoopt vermoedens aan elkaar. Zijn werkwijze is vergelijkbaar met die van de Privé. Hij komt niet met bewijzen, maar alleen met verdachtmakingen.” Volgens Jongeling heeft Zenger geen enkel bewijs dat hij en Akin Franks één en dezelfde persoon zijn. “Dat kan hij ook niet hebben, want ik ben het niet.”

Wat voor bewijzen Spamvrij.nl tegen Speko heeft, wil Zenger niet zeggen. “We zullen het bewijs binnenkort online zetten. Nu doen we dat nog niet om te voorkomen dat Speko weet wat wij weten.”

Zenger bestrijdt dat hij lichtzinnig te werk gaat. “Wij koppelen de naam van Speko niet zomaar aan Akin Franks. Ik weet dit al zeker een maand. Sindsdien hebben we meer bewijs verzameld. We hebben bijzonder veel te verliezen als we hiermee de fout ingaan.”

Spamvrij.nl heeft bij het onderzoek naar Akin Franks samengewerkt met Spamhaus.org, een internationale antispamorganisatie.

Belgisch

Akin Franks is één van de grootste Nederlandstalige spammers. Sinds de inwerkingtreding van het Nederlandse spamverbod vorige week heeft Akin Franks nog twee spamruns verzorgd.

Over de identiteit van de spammer tastten spambestrijders echter altijd in het duister. Lange tijd werd ervan uit gegaan dat Akin Franks een Belgische spammer was. “Dat bleek een onterechte inschatting”, zegt Zenger nu. “Ik had nooit gedacht dat Speko achter Akin Franks zou zitten. Het was een enorme verrassing dat die naam naar boven kwam.”

Een maand geleden werd Akin Franks nog in verband gebracht met een zogeheten ‘joe job’, een spamrun uit naam van een ander. Vanaf het e-mailadres van het weblog Retecool werden duizenden spamberichten verstuurd. Retecool ontving als gevolg van deze spamactie tienduizenden onbezorgde mailtjes (bounces).