Site verwijdert meldingen brandweer onder druk KPN

Volgens KPN-woordvoerster Caroline Ubachs heeft KPN ‘bemiddeld’ tussen een klant en Pd5hw.nl. “Een brandweerkorps had bij ons geklaagd dat dit te zien was”, zegt Ubachs. Het betreffende korps, de brandweer van Noord-Brabant, maakt gebruik van het semafoonsysteem van KPN.

“De brandweer was bang voor overlast bij de meldkamer”, zegt Ubachs. Het korps vreest dat mensen naar aanleiding van informatie op Pd5hw.nl gaan bellen met de meldkamer om bijvoorbeeld te informeren waar een brand precies is.

Pd5hw.nl heeft de meldingen van de brandweer in Noord-Brabant naar aanleiding van de klacht van KPN van zijn site verwijderd. Harrie Wignand van Pd5hw.nl vindt het vreemd dat alleen zijn site wordt aangepakt. “Er zijn veel meer sites die dit doen.”

Behalve de brandweermeldingen van Noord-Brabant geeft Pd5hw.nl ook het zogeheten p2000-verkeer uit de rest van het land door. Dat zijn de berichten die de brandweer en enkele ambulancediensten via een eigen netwerk versturen.

Mogelijk komt ook aan die doorgifte een eind. “Onze afdeling security heeft de informatie over de p2000-meldingen op Pd5hw.nl doorgespeeld aan het Agentschap Telecom”, zegt Ubachs. Wignand houdt zijn hart vast. “Iedereen mag deze informatie ontvangen, maar het vervolgens weer verspreiden van de meldingen is dubieus.”