NVM spant rechtszaak aan tegen alternatieve huizensite

De NVM en de makelaars willen dat de makers van Zoekallehuizen.nl (ZAH) stoppen met het doorzoeken van de sites van enkele makelaars. “ZAH [handelt] onrechtmatig jegens de makelaars, omdat zij profiteert en parasiteert op de investeringen en prestaties van de makelaars”, schrijft de advocaat van de makelaars in de dagvaarding.

“ZAH kopieert data van de sites van makelaars die daar bezwaar tegen maken. De vraag is of ZAH de wens van de makelaars mag negeren. Dat willen we voorleggen aan de rechter”, stelt AndrĂ© Drok van de NVM.

Gijs den Hollander van ZAH, die wordt bijgestaan door de advocaat en hoogleraar auteursrecht Dirk Visser, noemt de rechtszaak van de NVM en de makelaars ‘eigenlijk onbegrijpelijk’. “De makelaars hebben nul komma nul schade. Ze krijgen door ZAH alleen maar meer traffic naar hun sites.”

Controle kwijt

“Makelaars raken de controle kwijt over hun aanbod als het zonder toestemming wordt doorgeplaatst op andere sites”, zegt Drok. “Er kunnen fouten in sluipen, de foto’s kunnen worden verwisseld, de gegevens zijn niet meer actueel. Je informatie kan op een site terechtkomen, waarmee je niet wilt worden geassocieerd.”

“Wij hebben er geen enkel belang bij om foutieve informatie op onze site te hebben”, riposteert Den Hollander. “Wij zijn gebaat bij een goede database en voeren wijzigingen gewoon door.”

Den Hollander vindt het niet gek dat de NVM, waar hij zelf lid van is, betrokken is bij een rechtszaak tegen hem. “Je kunt met elkaar van mening verschillen.” Hij is niet van plan om zijn lidmaatschap op te zeggen.

Funda

Volgens de NVM en de makelaars maakt ZAH inbreuk op het auteursrecht en databankenrecht. ZAH omzeilt volgens de dagvaarding de technische beveiligingsmaatregelen die de makelaars hebben aangebracht.

Den Hollander is niet onder de indruk van dit argument. “Als je iets op internet zet, zeg je: iedereen mag het weten. Wij doen niks anders dan Google.”

Drok is het daar niet mee eens. “Google heeft hier helemaal niets mee te maken. De NVM is niet tegen Google of internet. Integendeel: we zijn zelf erg actief op internet, onder meer met Funda.” In de dagvaarding wijst de advocaat van de NVM er op dat ‘het product dat ZAH aanbiedt rechtstreeks concurreert met de producten van de NVM, zoals Funda.nl’.

Beide partijen hebben het volste vertrouwen dat ze de zaak gaan winnen. “We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat we geen gelijk krijgen”, aldus Drok van de NVM. “De zaak is goed voorbereid. Ik heb vertrouwen in een goede afloop”, zegt Den Hollander.