SIDN waarschuwt voor spooknota’s

De Internet Domeinregistratie Controle Nederland (IDCN) benadert eigenaars van domeinnamen per e-mail. “IDCN controleert uw bedrijfs- en contactgegevens voor het internet zoals u deze bij het registreren van uw domeinnaam.nl heeft opgegeven aan uw provider”, schrijft de dienst.

Als de gegevens niet meer kloppen, wil de IDCN die best aanpassen. A raison van tien euro (exclusief BTW) welteverstaan. Het enige wat de domeineigenaar moet doen, is de gegevens op een mutatieformulier van de IDCN aanpassen.

Met de dienst lijkt de IDCN het zoveelste initiatief dat inspeelt op de onwetendheid of onverschilligheid van ondernemers. Een bekende voorganger van de IDCN is de Internet Registratie Dienst (IRD).

De IRD verstuurt al jaren acceptgiro’s met het verzoek die binnen veertien dagen te voldoen. Veel bedrijven trappen er in en betalen, ook al hebben ze daarbij geen baat bij. De tegenprestatie van de IRD bestaat uit de opname van het bedrijf in een online bedrijvengids. Veel mensen denken echter dat het om de verlenging van hun domein gaat.

Juridische actie

In een bericht op haar site waarschuwt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de uitgifte van de .nl-domeinen, voor de IDCN en de IRD.

Volgens de SIDN wekken de IDCN en de IRD de schijn dat de factuur te maken heeft met de SIDN. “In de mail en op haar website gebruikt IDCN een logo dat qua kleur en lettertype gelijkenis vertoont met het SIDN-logo.”

De SIDN heeft de IDCN en de IRD inmiddels gesommeerd hun activiteiten te staken. Doen ze dat niet, dan neemt de SIDN wellicht juridische actie. “Onze juridische afdeling studeert daar inmiddels op”, aldus een woordvoerster van de SIDN.