SIDN houdt nieuwe domeinen ‘geheim’

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) maakt het daarvoor benodigde bestand, de zogeheten ‘zone file’, niet langer openbaar. Dat betekent dat domeinoverzichten zoals die van Klinktals.nl, Wiseguys en Vuurwerk niet langer kunnen functioneren.

De SIDN nam het besluit op advies van de ICANN, de CERT en de IETF, zegt SIDN-woordvoerder Ben Geerlings. “Naar aanleiding van 11 september is een discussie op gang gekomen over hoe je het internet beter kunt beveiligen.” Het niet meer aan jan en alleman beschikbaar stellen van de zone file is één van de maatregelen.

“De zone file is een cruciaal bestand. De gegevens van de zone file worden nog steeds geleverd aan de domain name servers. Dat is nodig om Nederlandse sites überhaupt te kunnen vinden”, aldus Geerlings. DNS-servers zetten webadressen (zoals www.webwereld.nl) om in IP-adressen (193.172.237.101).

“Door het bestand niet langer openbaar te maken, hopen we denial of service (DoS) aanvallen op de name servers te voorkomen. Bovendien kunnen de gegevens nu niet meer gebruikt worden door spammers.”

Strenge eisen

Voor cijferfreaks en domeinnaamwatchers is de beslissing van de SIDN echter een tegenslag. De SIDN heeft daarom met een aantal deelnemers een overleg opgezet om tot een oplossing te komen.

“Mogelijk gaan we de gegevens zelf aanbieden, maar het kan ook dat we het bestand aan een beperkte groep ter beschikking stellen”, aldus Geerlings. “Het zal in ieder geval niet meer voor de hele wereld toegankelijk zijn en aan bedrijven en instellingen die het bestand krijgen, zullen strenge eisen worden gesteld.”

Het totaal aantal domeinen en de gegevens van domeineigenaars zijn nog wel altijd via de site van de SIDN opvraagbaar.