De politie heeft bij een huiszoeking bij een Britse beheerder van de linkse actiesite Indymedia een server in beslaggenomen.
De niet bij name genoemde beheerder van Indymedia Bristol werd gearresteerd, zo meldt Indymedia UK. Bij de huiszoeking, die maandagmiddag plaatsvond, werd ook diens privé-computer in beslaggenomen.
De reden voor de huiszoeking was volgens Indymdia een anoniem bericht dat op 17 juni op de site van Indymedia Bristol verscheen. Hierin werd verhaald van een actie waarbij voorwerpen op een goederentrein waren gegooid. Naar verluidt heeft deze actie tot een schadepost van honderdduizend pond geleid.
De politie wilde graag het ip-adres van de persoon die het nieuws over de actie tegen de goederentrein had geplaatst. Indymedia Bristol weigerde gehoor te geven aan dit verzoek. Daarop besloot de politie tot een huiszoeking.
Als gevolg van de inbeslagname van de server van het Bristol Indymedia Collective (BIM) was de betreffende site enige tijd uit de lucht. Inmiddels werkt het adres http://bristol.indymedia.org weer en staat het bericht over de inbeslagname prominent op de voorpagina.
Wilders
Het is niet voor het eerst dat Indymedia botst met de autoriteiten. De linkse actiesite wijst erop dat dit de tweede keer is dat de politie actie heeft ondernomen tegen Indymedia.
Volgens Indymedia is het moment waarop de inbeslagname plaatsvindt geen toeval. Volgende week vindt in Schotland een overleg plaats van de G8, de belangrijkste industrielanden. De verwachting is dat de G8-top gepaard zal gaan met de nodige protesten.
De Nederlandse afdeling van Indymedia kwam ook een keer in aanvaring met justitie. Het openbaar ministerie (OM) eist de de ip-gegevens op van een persoon die politicus Geert Wilders zou hebben bedreigd.
Indymedia weigerde gehoor te geven aan de oproep van het OM. “Volgens principes van Indymedia worden loggegevens niet bewaard, laat staan verstrekt aan derden”, zo liet de site in een verklaring weten. “Dit om vrije nieuwsgaring zoveel mogelijk te stimuleren, een essentieel onderdeel van de vrijheid van meningsuiting.”