Redacteuren Wikipedia stemmen woordvoerder weg

De geschorste Wikipedia-moderator, Waerth (het pseudoniem van Walter van Kalken), trad regelmatig op als Nederlandse woordvoerder van Wikipedia. Onlangs was hij bijvoorbeeld nog te beluisteren in De Electronische Eeuw, het radioprogramma dat it-journalist Herbert Blankesteijn voor BNR maakt.

Kern van het conflict dat ten grondslag lag aan de schorsing van ‘Waerth’ was het blokkeringsbeleid van Wikipedia. Wikipedia heeft steeds meer te kampen met vandalen die (met opzet) onjuiste informatie aan de Wikipedia-lemma’s toevoegen.

Waerth staat bekend als een fervent bestrijder van vandalisme op Wikipedia. Volgens zijn tegenstanders zou hij daarbij echter af en toe te onbesuisd te werk gaan.

De initiatiefnemer van de afzettingsprocedure meent dat Waerth misbruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die hij als moderator had. Zo liet Waerth begin deze maand uit protest tegen het in zijn ogen softe anti-vandalenbeleid een groot aantal trollen weer toe tot Wikipedia. “Kan de gemeenschap zelf ondervinden of ze alle trollen wil”, luidde zijn motivatie.

Van Kalken erkent dat hij regels heeft overtreden. “Maar als je naar de letter van die richtlijnen gaat kijken, hebben veel moderatoren, zoniet de meesten, hem overtreden. Die richtlijnen zijn geschreven voor een tijd dat alles op de Nederlandstalige Wikipedia rustig was en wij geen hele sterke groei aan gebruikers meemaakten.”

Trollenfestijn

Bij de stemming waren 35 redacteuren tegen Waerth en 84 vóór. Hoewel Waerth dus kon rekenen op een ruime meerderheid, moet hij toch vertrekken. Volgens de reglementen van Wikipedia kan een moderator al worden afgezet als 25 procent van de stemmen tegen is.

Ook de oprichter van Wikipedia, Jimmy (‘Jimbo’) Wales, stemde mee. Wales stemde vóór aanblijven van Waerth. Omdat Wales onvoldoende artikelen op de Nederlandse Wikipedia heeft geschreven, telde zijn stem echter niet mee.

Op zijn persoonlijke pagina reageert Waerth teleurgesteld op de uitkomst van de stemming. “Laat dit een waarschuwing zijn voor alle gebruikers. Als je je nek uitsteekt wordt ie afgehakt door mensen die zelf niet iets durven te doen. Hierdoor is de nl.wikipedia veranderd in een trollenfestijn.”

Bioscoopfilm

“De huidige richtlijnen waar iedere moderator zich aan zou moeten houden zijn een paar jaar geleden geschreven toen het er op de Nederlandstalige Wikipedia nog rustig aan toe ging”, verklaart Van Kalken in een toelichting. “Er werd bij het schrijven dan ook geen rekening gehouden met provocateurs. Mensen die hun meningen pushen en mensen die niets anders doen dan anderen beledigen en vinden dat dat mag onder het mom van vrijheid van meningsuiting.”

De afzetting heeft tot verhitte debatten geleid. “We maken een ENCYCLOPEDIE, geen scheldkanaal. Vechten doe je maar in een echte kroeg”, probeert een Wikipedia-medewerker anderen tot bedaren te brengen.

Van Kalken is van plan eind februari of begin maart terug te keren op Wikipedia. “De rust komt me nu goed uit. Ik begin op 28 januari met de opnames van een bioscoopfilm hier in Thailand waarin ik een hoofdrol speel. Ik heb meer dan vijfhonderd artikelen voor Wikipedia geschreven en ik hoop er nog vijfhonderd te schrijven.”