Verhit debat over anonimiteit en pedofilie in Radio Online

De gast was Arnoud Engelfriet. Engelfriet is deze week in het nieuws vanwege de publicatie van een gids over ‘legaal bloggen’ op zijn site Ius Mentis. Engelfriet schrijft op zijn site ook over anonimiteit en privacy op internet.

Achter pleidooien voor anonimiteit op internet zit vaak een ‘dubbele agenda’, betoogde Radio Online-presentator Francisco van Jole in de discussie met Engelfriet. Volgens Van Jole is dat ook bij Engelfriet het geval.

“Jij bent een advocaat van pedofilie op internet. Daarom vind jij anonimiteit belangrijk”, zei Van Jole tegen Engelfriet. “Dat plaatst je pleidooien voor anonimiteit in een ander daglicht. Ik heb daar een vreemd gevoel bij.”

Van Jole doelde op nieuwsgroepberichten van Engelfriet over pedofilie. Engelfriet was in de jaren negentig onder meer actief in de nieuwsgroepen alt.support.boy-lovers en alt.binaries.pictures.boys (waarvoor hij een FAQ bijhield). In discussies wees hij er op dat een seksuele relatie tussen een kind en een volwassene niet altijd ongewenst hoeft te zijn.

Leeftijdsgrens

Volgens Engelfriet betreft het ‘meningsuiting die je in Nederland vrijelijk mag doen’. “Ik heb in het verleden inderdaad betoogd dat de leeftijdsgrens omlaag zou moeten”, verklaarde Engelfriet. “Ik doe geen dingen die illegaal zijn. Dat heb ik ook nooit gedaan.”

Engelfriet wees er op dat hij de postings over pedofilie onder eigen naam deed. “Wat ik in een ver verleden heb gezegd, daar sta ik achter.”

Engelfriet voelde zich duidelijk overvallen. “Francisco, ik vind dit geen leuk onderwerp om over te praten.” Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij naar de studio was gekomen om te praten over zijn bloggids. “Als we het niet over mijn gids gaan hebben, is het gesprek wat mij betreft afgelopen.”