Reclamewaakhond: spookfacturen misleidend

De SIDN, de organisatie die is belast met de uitgifte van .nl-domeinen, had in januari een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) over Internet Domein Registratie.

Het Groningse bedrijf stuurt mensen met een domeinnaam een brief waarin staat dat zij twintig euro moeten betalen om te voorkomen dat zij hun domein verliezen.

De SIDN heeft naar eigen zeggen ‘via diverse kanalen’ klachten over de brieven ontvangen. Ook bij de Kamer van Koophandel in Groningen kwamen begin januari veel klachten binnen over het Internet Domein Registratie.

Door gebruik te maken van de naam Internet Domein Registratie suggereert het Groningse bedrijf volgens de SIDN ten onrechte dat de brieven afkomstig waren ‘van een leverancier van domeinregistratiediensten (zogenoemde providers of deelnemers in SIDN-jargon)’. Internet Domein Registratie is geen deelnemer bij de SIDN.

De RCC heeft de SIDN nu in het gelijk (pdf) gesteld. Volgens de commissie zijn de brieven in strijd met de regels omdat ze niet herkenbaar zijn als reclame. Ook vindt de RCC dat Internet Domein Registratie in de brief ten onrechte de suggestie wekt dat er een zakelijke relatie zou bestaan tussen het bedrijf en de geadresseerde.

Internet Domein Registratie krijgt twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de RCC. Bij de eerdere behandeling van de klacht van de SIDN kwam het Groningse bedrijf niet opdagen.