Europarlement mag toch meepraten over bewaarplicht

Lange tijd leek het erop dat de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de bewaarplicht wilden invoeren zonder daarbij het Europees Parlement te betrekken. Op een bijeenkomst in Luxemburg hebben de ministers woensdag besloten dat ze toch willen proberen een compromis te bereiken met het Europarlement, zo meldt de International Herald Tribune.

De ministers willen wel vaart zetten achter de beslissing. Nog voor het eind van dit jaar moeten er afspraken zijn gemaakt over de bewaarplicht, stelt Charles Clarke, de Britse minister van Binnenlandse Zaken. De grote fracties in het Europarlement zouden bereid zijn om aan deze snelle procedure mee te werken.

Het voorstel voor de bewaarplicht is al enige tijd inzet van een competentiestrijd tussen de Europese ministers enerzijds en het Europees Parlement en de Europese Commissie anderzijds.

De Europese ministers vonden tot nu toe dat ze geen toestemming nodig hadden van het Europarlement om afspraken te maken over de bewaarplicht. Het Europees Parlement en de Europese Commissie vinden daarentegen dat de Commissie het voortouw moet nemen bij het voorstel voor de bewaarplicht.

In september presenteerde de Commissie daarom haar eigen plannen voor de bewaarplicht. Belangrijk verschil met het voorstel van de ministers is dat de Commissie voor een hogere onkostenvergoeding voor de providers is. Bovendien is de bewaartermijn in het voorstel van de Commissie korter.