Rechtszaak Vuurwerk tegen oprichters

“Wij constateren dat de oprichters van Vuurwerk met ons concurreren. Dat is in strijd met het concurrentiebeding dat we bij de verkoop met hen zijn overeengekomen”, aldus Paul Hissink van hostingprovider Vuurwerk, een dochter van het telecombedrijf Versatel.

De oprichters van Vuurwerk bieden via de website Servernation webhosting, domeinnaamregistratie en ‘dedicated’ servers aan – diensten die vergelijkbaar zijn met die van Vuurwerk.

Eind vorig jaar bepaalde een rechter nog dat de oprichters van Vuurwerk, Bo de Visser en Roger Heykoop, niet langer gebonden zijn aan het concurrentiebeding, waardoor ze tot 2004 niet zouden mogen concurreren met Versatel.

Right of first refusal

Volgens de rechter zou Vuurwerk alleen nog een zogeheten ‘right of first refusal’ hebben: De Visser en Heykoop moeten hun nieuwe producten eerst aanbieden aan Versatel die de mogelijkheid heeft om het product exclusief af te nemen. Pas als Versatel niets in het product ziet, mogen De Visser en Heykoop er zelf mee aan de slag.

Vuurwerk denkt daar anders over en meent dat De Visser en Heykoop nog steeds gebonden zijn aan hun non-concurrentieverplichtingen.

“Wij vinden dat wij de rechtszaak hebben gewonnen, maar de oprichters van Vuurwerk denken daar blijkbaar anders over”, aldus Hissink. “Blijkbaar is de uitspraak voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het is nooit onze bedoeling geweest om het concurrentiebeding van tafel te vegen.”

100 procent kans

Bo de Visser snapt niets van de klachten van Vuurwerk. “In de eerste plaats geldt dat non-concurrentiebeding niet meer. En in de tweede plaats zijn onze activiteiten niet in strijd met de non-concurrentievoorwaarden die we destijds met Versatel overeengekomen zijn.”

“Het non-concurrentiebeding gaat uit van de situatie van 21 mei 1999. Toen kon je nog helemaal geen dedicated servers bij Vuurwerk krijgen. Wat betreft de domeinnamen heeft de rechter ons vorig jaar een vrijstelling gegeven.”

De Visser heeft dan ook goede hoop dat Versatel bij de rechter in het stof zal moeten bijten. “Wij maken 100 procent kans op een overwinning.”

De rechtszaak dient op 9 april.