Reacties op Telegraaf-site afkomstig van bot

Een door Retecool ontwikkelde reaguurbot heeft maandenlang reacties geplaatst op Telegraaf-artikelen.

De reactiepanelen op de Telegraaf-site zijn een feest. Wie wil weten hoe de onderbuik van wakker Nederland over een onderwerp denkt, hoeft maar even een artikel aan te klikken. Ongeacht het onderwerp van het artikel verschijnen er al snel tal van boze epistels over ‘de hoge heren in Den Haag’ en de ‘criminelen, moslims en uitkeringstrekkers’ die samenspannen om de ‘hardwerkende Nederlanders’ een loer te draaien ofzo. Maar dan met spelfouten en zonder interpunctie.

De reacties zijn zo voorspelbaar dat weblog Retecool een bot ontwikkelde die reacties plaatst die niet zijn te onderscheiden van de normale reacties van Henk en Ingrid. De reacties van de reaguurbot zijn samengesteld uit eerdere comments op de site van De Telegraaf. Het pijnlijke is dat De Telegraaf de nepreacties blijkbaar nauwelijks meer van de normale lezersbijdragen kan onderscheiden.

‘In het begin glipte slechts een klein gedeelte van de reacties door de handen van de censuurpolitie, maar tegenwoordig zijn er dagen dat 10 van de 10 gegenereerde reacties geplaatst worden’,aldus Retecool. Wie wil zien om wat voor reacties het gaat, moet even via Google op de Telegraaf-site zoeken naar ‘Hubert Both’.

‘De woordenschat van de bot bestaat al uit ruim 120.000 woorden, die stuk voor stuk uit reaguurbraaksels van Henk en Ingrid op de Telegraaf zijn getrokken’, schrijft Retecool in een toelichting. ‘Op basis hiervan genereert de bot een eigen reactie die op de één of andere manier iets te maken heeft met het artikel waar op gereageerd wordt en vervolgens een hele rits samengestelde onderbuikgevoelens en dus eigenlijk bestaat uit volslagen onzin.’

Een diepe buiging voor de programmeurs van de reaguurbot!

UPDATE: Uitleg over de werking van de reaguurbot (‘Henk en Ingrid houden niet van coherentie, en snappen niks van zinsbouw en interpunctie’) en statistieken over het aantal geplaatste/geweigerde reacties (van de 723 reacties die sinds 16 november werden gesubmit, zijn er 195 geweigerd) zijn te vinden in een nieuwe post op Retecool. De source van de Wakkerbot staat bij Sourceforge.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.