Racistische spammer maakt typfout

Onder de tekst `Eigen volk eerst!’ staat een link naar de site Extreemrechts.com. De verzender van het bericht is in de broncode van het bericht echter de punt tussen www en extreemrechts.com vergeten. Daardoor worden mensen die het adres in het e-mailtje aanklikken naar het adres wwwextreemrechts.com gestuurd, een niet-bestaande pagina.

De verontwaardiging over de dit weekend verstuurde spam is er niet minder om. “Ronduit smakeloos”, oordeelt een WebWereld-lezer die het bericht ontving. Hij was niet de enige. Op de redactie kwam het bericht dit weekend drie keer binnen.

Ook bij Spamvrij.nl, de site die een overzicht bijhoudt van Nederlandstalige spam, staat het bericht verscheidene malen in de database. Volgens de spambestrijders zit een zekere Patrick de Bruin achter het versturen van het bericht. “De website waarvoor in de spam reclame wordt gemaakt, is gehost op een ip-adres direct naast dat waarop emailreclame.com (ook van Patrick de Bruin) is gehost”, schrijft Spamvrij.nl.

Notoire spammer

De Bruin is volgens Spamvrij.nl een notoire spammer. In het verleden probeerde hij `cd-roms voor e-mailmarketing’ (lees: cd-roms met grote aantallen e-mailadressen) te verkopen door spam te versturen.

Volgens de ‘anti-racistische onderzoeksgroep’ Kafka heeft De Bruin eerder ook al racistische mailings verstuurd. “Patrick de Bruin was verantwoordelijk voor in het totaal vier op grote schaal verspreidde e-mails met extreemrechtse propaganda”, aldus Kafka in een artikel over ‘Weerwolf Nederland’. “De Bruin probeerde zijn acties te maskeren door zijn e-mailadres te vervalsen.”

Voor de hostingprovider Digitalus zijn de spampraktijken van De Bruin reden om het contract met hem te ontbinden. “Wij willen hier niets mee te maken hebben”, aldus Martijn Koster van Digitalus. De Bruin heeft het domein Extreemrechts.nl bij Digitalus ondergebracht en heeft de provider ook ingeschakeld voor de registratie van Emailreclame.com – een site die overigens net als Extreemrechts.com niet bij Digitalus ‘draait’.

“Wij staan niet achter zijn standpunten”, aldus Koster. “Bovendien willen we geen provider worden als Megaprovider van Martijn Bevelander. We willen niets met spampraktijken te maken hebben.”