Raadselachtige whois-info Extreemrechts.com

De site Extreemrechts.com kwam anderhalve week geleden in het nieuws. Dit omdat een flink aantal internetgebruikers een spambericht ontving waarin voor deze site werd geadverteerd. De spamactie leidde tot klachten bij Spamvrij.nl en het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

De laatste organisatie trok aan de bel bij DirectNIC, het bedrijf waar de eigenaar van de site het domein Extreemrechts.com heeft geregistreerd. “Bij de registratie zijn vooral ‘x’-jes ingevuld en dat mag niet. Als dat niet binnen vijftien dagen verandert, streept DirectNIC het domein door”, aldus Ronald Eissens van het MDI destijds.

Inmiddels zijn de gegevens bij de domeinregistratie ingevuld, maar veel duidelijker is het er niet op geworden. Het domein staat nu geregistreerd op naam van ene Frederik Zesbergen uit Eindhoven. Het vermelde 06-nummer gaat wel over, maar wordt woensdagmiddag niet opgenomen.

Kazerne

De telefoongids van KPN kent niemand met de achternaam ‘Zesbergen’ in Eindhoven. Een zoektocht op de naam ‘Frederik Zesbergen’ in Google levert evenmin iets op.

Diverse lezers wijzen WebWereld erop dat er in Leiden wel een VVD-raadslid is met de naam Frederik Zevenbergen. Deze VVD’er heeft er in september voor gezorgd dat de site Extreemrechts.nl (waarover later meer) uit de lucht is gehaald.

Het adres waarop het domein Extreemrechts.com staat geregistreerd, de Achtseweg Zuid, biedt ook aanknopingspunten. Aan deze weg is de Constant Rebecque Kazerne gevestigd. Deze voormalige kazerne is gekraakt. Opmerkelijk genoeg gaat het niet om linkse krakers, maar om rechtse krakers.

Volgens de linkse ‘antifascistische onderzoeksgroep’ Kafka zou het gaan om extreemrechtse activisten van Voorpost en de Nationalistische Studenten Eindhoven. De Antifascistische Aktie spreekt zelfs van een ‘neonazi kazerne’.

De Bruin

De site Extreemrechts.com werd direct na de het versturen van de spammail in verband gebracht met Patrick de Bruin. “De website waarvoor in de spam reclame wordt gemaakt, is gehost op een ip-adres direct naast dat waarop emailreclame.com (ook van Patrick de Bruin) is gehost”, zo ontdekte Spamvrij.nl.

De Bruin bleek ook het domein Extreemrechts.nl via hostingprovider Digitalus te hebben geregistreerd. Daarnaast was De Bruin volgens Kafka geen onbekende in het extreemrechtse milieu. Hij zou lid zijn van de Nederlandse Volksunie en hebben meegewerkt aan de site Weerwolf Nederland. Ook zou De Bruin verantwoordelijk zijn ‘voor in het totaal vier op grote schaal verspreidde e-mails met extreemrechtse propaganda’.

De Bruin ontkende tegenover WebWereld elke betrokkenheid bij het spambericht voor Extreemrechts.com.