PvdA: sta aanbieden muziek via Kazaa toe

Hij deed zijn uitspraak zaterdag tijdens een debat op het door XS4ALL georganiseerde Auteursrechtenvrij Muziekfestival. Volgens Van Dam bestaat er nu een `hele rare regelgeving’. “Je mag wel downloaden, maar niet sharen.”

Met hun acties tegen online verspreiders van muziek maakt de muziekindustrie volgens het Tweede-Kamerlid `inbreuk op de privacy’. Het aanbieden van muziek via internet zou volgens de sociaal-democraat tot het privé-domein moeten behoren. “Je mag ook kopieën weggeven aan je vrienden. De wereld is veranderd, het is tijd om het auteursrecht daaraan aan te passen.”

Het is de vraag of andere politici Van Dam zullen steunen in zijn pleidooi om het aanbieden van muziek via Kazaa toe te staan. De eveneens aanwezige Europarlementariërs Elly Plooij (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zagen er in ieder geval weinig in.

“Vroeger had niemand problemen met het kopiëren van muziektapes, maar dat is toch wat anders dan muziek wereldwijd weggeven”, aldus Plooij. “Ik ben het dan ook niet met Martijn van Dam eens.”

Eensgezind

De drie politici waren verder opmerkelijk eensgezind over het onderwerp van het debat: de IPR Enforcement Directive (pdf), een nieuwe Europese richtlijn die de handhaving van het auteursrecht in de Europese Unie (EU) moet harmoniseren.

Het voorstel voor de richtlijn gaat te ver, oordeelden de drie. “Dit voorstel gaat verder dan de DMCA (een omstreden Amerikaanse copyrightwet, red)”, aldus Van Dam. “Er is heel wat op het voorstel af te dingen”, meende ook Buitenweg. “Straks kunnen wetenschappers strafbaar worden gesteld als zij een beveiliging onderzoeken.”

Plooij richtte haar pijlen op de Franse Europarlementariër Janelly Fourtou. “Die maakt het voorstel nog erger dan het al is.” Fourtou speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de richtlijn. Haar betrokkenheid bij de richtlijn is niet onomstreden: zij is getrouwd met Jean-René Fourtou, topman bij Vivendi.

“De lobby van de industrie is enorm”, aldus Plooij. “De vergaande voorstellen worden verkocht als een mogelijkheid om de eigen cultuur te beschermen, een argument dat het met name in Zuid-Europa goed doet.”

Krampachtig

Volgens Plooij houdt de muziekindustrie `krampachtig’ vast aan het auteursrecht. “Het is logisch dat er tegenwoordig minder cd’s worden verkocht. Mensen kopen nu dvd’s.”

Plooij is dan ook tegen het huidige voorstel. Net als GroenLinks. “Als het gaat om burgerlijke vrijheden staan de VVD en GroenLinks in het Europees Parlement vaak naast elkaar in plaats van tegenover elkaar”, aldus Plooij.

Meer zorgen maakt de liberale Europarlementariër zich om de socialisten en christen-democraten, de twee grootste partijen in het Europarlement. “Fourtou is een socialist”, aldus Plooij. Van Dam beloofde dat hij zijn best zal doen om de socialistische fractie op andere ideeën te brengen. “Bij het debat over softwarepatenten hebben we ook al ruzie gemaakt in de eigen fractie. Dat gaan we nu weer proberen.”