‘Providers moeten zelf in actie komen tegen terreurinfo’

Dat betoogde Carina van Eck, senior beleidsmedewerker beleid en strategie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (Nctb) donderdagmiddag tijdens een discussiebijeenkomst over de aansprakelijkheid van internetaanbieders.

Van Eck vindt dat providers nu vaak een te afwachtende houding aannemen. “Het huidige systeem is reactief. Informatie wordt vele malen doorgespeeld voordat de provider het verwijdert. Op dat moment is de schade al toegebracht.”

“We hebben te maken met een maatschappelijk probleem dat niet alleen door de overheid kan worden opgelost”, aldus Van Eck. “Internet speelt een belangrijke rol bij de rekrutering van terroristische groepen. Al-Qaeda houdt zich ook bezig met een media-jihad: het winnen van zieltjes en het indoctrineren van mensen. Dat kan uiteindelijk uitmonden in terrorisme.”

Het pleidooi van Van Eck viel niet in goede aarde bij de aanwezige providers, Xs4all en Planet Internet. “Als provider hebben wij geen boodschap aan de boodschap”, aldus Margreth Verhulst, jurist bij Xs4all.

De providers willen best meewerken, maar dan moet er wel een zorgvuldige procedure worden gevolgd. “Als ik een site tegenkom waarvan de inhoud me niet bevalt, kan ik niet zomaar op mijn gevoel afgaan en de pagina verwijderen”, legde Verhulst uit. “Nu hebben we een systeem met een rechter en bijvoorbeeld het Meldpunt Kinderporno en dat werkt.” Van Eck: “Ik ben het er niet mee eens dat het werkt.”