Brein: Nederland toevluchtsoord voor dubieuze sites

“Nederland is in toenemende mate een toevluchtsoord voor sites die illegaal materiaal aanbieden”, aldus Kuik donderdag tijdens een bijeenkomst van ECP.nl. “Ik denk dat het in Nederland niet zo goed is gesteld met de handhaving.”

Als voorbeeld haalde de Brein-directeur de torrent-site Pirate Bay aan. “Het is veelzeggend dat een site waartegen in Zweden een strafrechterlijk onderzoek loopt, hier terecht komt. De beheerder had de keuze tussen Rusland en Nederland en meneer kiest voor Nederland.”

Planet Internet en Xs4all bestreden dat Nederland een vrijhaven is voor illegale sites. “Als Brein klachten heeft over auteursrechterlijk beschermd materiaal dat bij ons wordt gehost, dan treden we gewoon op”, vertelde Margreth Verhulst, jurist van Xs4all.

Het conflict tussen Brein en de providers spitst zich in Nederland met name toe op het verstrekken van naw-gegevens van abonnees die muziek aanbieden via p2p-diensten. De providers weigeren die informatie aan Brein af te staan. Een zaak over deze kwestie tussen Brein en een aantal grote internetaanbieders ligt op dit moment bij het Hof.

Notice and takedown

Ebay en Marktplaats hebben minder moeite met het verstrekken van naw-gegevens van klanten aan rechthebbenden dan providers. Voor rechthebbenden, zoals Adidas en Microsoft, heeft het bedrijf een zogeheten notice and takedown (ntd)-systeem.

Bedrijven die zich daarvoor hebben aangemeld, kunnen illegaal aanbod (bijvoorbeeld vervalste merkkleding of gekopieerde software) laten verwijderen. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om bij Ebay en Marktplaats de naw-gegevens van de aanbieders op te vragen voor een eventuele juridische procedure.

Foekje Croles, legal manager van Ebay en Marktplaats, kon desgevraagd niet vertellen hoe vaak Ebay en Marktplaats naw-gegevens verstrekken. Volgens Croles zijn er in Nederland zo’n tweehonderd bedrijven aangesloten bij het ntd-systeem. Wereldwijd heeft Ebay 14.000 bedrijven aangesloten.

In november 2003 werd al bekend dat Brein afspraken had gemaakt met diverse verkoopsites over het verwijderen van advertenties voor illegale software, films en muziek.