De politieke partijen hebben hun zaakjes niet goed op orde op domeinnaamgebied. Dat stelt althans Hosting.nl.
Het bedrijf onderzocht of de politieke partijen de domeinnamen van de mensen die op hun kandidatenlijsten staan, al geregistreerd hebben. Met name de laksheid bij het registreren van domeinnamen door GroenLinks en LPF noemt Hosting.nl ‘schokkend’. “Beide partijen hebben uitgezonderd de twee lijsttrekkers geen enkele domeinnaam vastgelegd.”
Ook in de andere partijen is Hosting.nl teleurgesteld. “De nummer negen op de lijst van D66 blijkt bijvoorbeeld nog beschikbaar voor registratie te zijn.” De vraag is natuurlijk of iemand geïnteresseerd is in het domein van de volslagen onbekende Bart Combée. De nummer negen van D66 maakt gezien de stand van de partij in de laatste peilingen weinig kans op een kamerzetel.
Alleen de VVD heeft de namen van alle kandidaten voor de Tweede Kamer geregistreerd, zo stelt Hosting.nl vast. “Ook de SP heeft het goed geregeld”, stelt Hosting.nl. “De partij heeft zelfs een eigen deelnemerscontract met de SIDN en is daardoor niet gelieerd aan commerciële instanties.” De SP zou nog niet alle namen hebben geregistreerd, maar is dat wel van plan.
Advocaat
Volgens Hosting.nl zouden alle partijen dat moeten doen. “Het registreren van een domeinnaam kost bij veel registrerende instanties niet meer dan 15 euro per jaar. Een advocaat kost daarentegen gemiddeld 175 euro per uur.”
Het afgelopen jaar grepen veel vooraanstaande politici naast ‘hun’ domeinnaam (voornaam + achternaam.nl). Diverse internetters registreerden onder meer de namen van de LPF-ministers Herman Heinsbroek en Eduard Bomhoff. Premier Balkenende kreeg het domein Janpeterbalkenende.nl pas na een rechtszaak.
In al deze gevallen ging het echter om bewindslieden en partijleiders. Domeinkapers hebben de namen van ‘gewone’ Tweede-Kamerleden tot nu toe met rust gelaten.