PCM onderneemt geen stappen tegen Google Nieuws

Dat schrijft Geert-Jan Bogaerts, chef internet van de Volkskrant, op zijn weblog. Wel blijft PCM Google scherp in de gaten houden, zo bericht Bogaerts. “Bestuursvoorzitter Bouwman broedt in het bredere verband van de Nederlandse dagbladuitgevers op een soort ‘laatste waarschuwing’ aan het Amerikaanse internetbedrijf: jullie begeven je op het randje van het toelaatbare, nog een stap verder en je passeert een grens die je wél voor de rechter brengt.”

Eventuele juridische stappen van PCM tegen Google zijn binnen het concern niet onomstreden. Zo noemt Bogaerts een dergelijke rechtszaak een ‘achterhoedegevecht’. “Krantenuitgevers dienen hun energie te steken in het onderzoeken van nieuwe diensten en producten, niet in de strijd tegen bedrijven die het internet beter begrijpen dan zij”, vindt hij.

Google Nieuws ging in januari in Nederland van start. De dienst indexeert enkele honderden Nederlandstalige nieuwsbronnen en stelt op die manier een pagina met het belangrijkste nieuws samen. Ook kunnen internetgebruikers via de nieuwsdienst makkelijk naar recent verschenen artikelen zoeken.

Deze praktijk schoot de krantenuitgevers in het verkeerde keelgat. Zo dreigde de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU) met een rechtszaak tegen Google als de zoekgigant de uitgevers geen financiële compensatie zouden geven.

De branchevereniging van Nederlandse krantenuitgevers, de Nederlandse Dagbladpers (NDP), liet in een verklaring weten evenmin blij te zijn met Google Nieuws. “Naar de mening van de uitgevers is voor dit gebruik van hun publicaties toestemming vereist. Een dergelijke toestemming is niet gevraagd.”