De regeringen van de Europese Unie zullen op 21 december tijdens de landbouwraad instemmen met het voorstel voor softwarepatenten.
Dat schrijft staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. De tegenstanders van softwarepatenten hielden er al langer rekening mee dat de landbouwministers het voorstel volgende week zonder stemming zouden aannemen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zijn de lidstaten van de Europese Unie echter pas gisteravond overeengekomen om de softwarepatenten als hamerstuk op de agenda van de landbouwraad te zetten. De Polen, die tot woensdagavond zouden hebben dwarsgelegen, zouden hun verzet inmiddels hebben opgegeven.
Bij de aanname van de richtlijn zal de Nederlandse regering een verklaring toevoegen. Daarin staat onder meer: “Nederland wenst expliciet te bevestigen dat de richtlijn dient te waarborgen dat niet-technische en niet-inventieve uitvindingen en business methods, alsmede pure software uit worden gesloten van octrooieerbaarheid. Dit omdat octrooiering van deze aard geen positieve bijdrage zal leveren aan het innovatievermogen.”
Volgens Martijn van Dam, kamerlid van de PvdA, schiet dit standpunt van het Nederlandse kabinet tekort. “In de tekst had moeten staan dat Nederland het voorliggende voorstel niet kan steunen, maar die opmerking ontbreekt. Tijdens het kamerdebat van woensdag hebben we al aangegeven dat we met deze verklaring niet tevreden zijn.”
“De verklaring van de Nederlandse regering komt onvoldoende tegemoet aan de bezwaren en wensen van de Tweede Kamer”, meent Van Dam. “Mijn motie wordt op deze manier niet goed uitgevoerd.
Impliciet
Jos Hessels (CDA) denkt daar anders over. Hij heeft geen enkel probleem met het standpunt van de Nederlandse regering. “De verklaring voldoet aan wat wij als Kamer van de regering hebben gevraagd. Dat Nederland het voorstel niet steunt, staat er niet expliciet in, maar wel impliciet.”
Een inhoudelijke mening over de richtlijn voor Europese softwarepatenten wil Hessels niet geven. “Het is niet aan ons om ons met de inhoud van het voorstel te bemoeien. Dat moeten we overlaten aan het Europees Parlement.”
Nadat de Europese ministers de plannen voor softwarepatenten volgende week officieel bekrachtigen, gaat de richtlijn weer terug naar het Europees Parlement. Hoe het daar verder gaat met het voorstel is ongewis. Bij een eerdere behandeling van de richtlijn, verwierp het Europarlement de mogelijkheid om Europese softwareoctrooien mogelijk te maken.