Nieuwe site ‘in de geest van Theo’

“Welkom op De Gestopte Roker, de site die in de geest van Theo van Goghs De Gezonde Roker de strijd voor het werkelijk vrije woord gaat voortzetten”, zo heten de makers van de nieuwe site hun bezoekers welkom.

Op de site staan bijdragen van mensen die eerder al voor Van Goghs site De Gezonde Roker schreven. Het gaat daarbij onder meer om Pamela Hemelrijk, Bernadette de Wit en Micha Kat. Een opmerkelijke afwezige op De Gestopte Roker is vooralsnog Ebru Umar, één van de meest actieve columnisten op de site van Van Gogh.

Umar levert sinds kort wel bijdragen aan het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. In een recente open brief voor PC trekt Umar fel van leer tegen het ondergedoken VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die samen met Van Gogh de film `Submission’ maakte.

Umar verwijt Hirsi Ali alleen ter meerdere eer en glorie van zichzelf in de Kamer te zitten. Ook houdt de columniste Hirsi Ali medeverantwoordelijk voor de moord op Van Gogh. “Waarom heb je Theo gebruikt, Ayaan?”

Op De Gestopte Roker heeft Bernadette de Wit geen goed woord over voor het stuk van Umar. Ze noemt de brief `het toppunt van demonisering’. “Het is maar goed dat Theo van Gogh is gecremeerd, anders zou hij misselijk zijn door het vele omdraaien onder de groene zoden.”