Overname hostingprovider Websspace ontaardt in soap

Begin augustus ontvingen de klanten van Websspace het bericht dat hun hostingaanbieder was overgenomen door GNS-NL. Nog geen drie weken later is de verkoop opeens van de baan. GNS-NL ziet af van de overname.

Opmerkelijk is dat GNS-NL niet blijkt te staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hans Wildschut van GNS-NL bezweert desgevraagd dat het bedrijf wel degelijk is aangemeld, maar weigert het KvK-nummer te verstrekken. “U moet gewoon beter zoeken.”

Er blijken wel meer problemen te bestaan met GNS-NL en Wildschut, zo ontdekt M. de Volder, de vorige eigenaar van Websspace. Wildschut zou bijvoorbeeld zijn ontslagen door het bedrijf waarvoor hij zei op te treden.

Middensegment

Op internet is nauwelijks informatie te vinden over GNS-NL. En dat terwijl het bedrijf zich begin augustus in een communiqué omschreef als ‘een Nederlandse organisatie, ondersteund door een krachtige moeder, die reeds zijn sporen in de internetbranche heeft verdiend’. “Met eigen datacenters in Amsterdam, Londen en Brussel behoort GNS-NL tot het middensegment van de hosting- en internetbranche.”

“Volgens de site van GNS-NL, die tot voor kort in de lucht was, zou het bedrijf sinds januari 1999 zes full-time en negen part-time medewerkers in dienst hebben”, weet De Volder. “GNS-NL houdt in de praktijk echter kantoor in een flatwoning.” Ook heeft GNS-NL volgens De Volder nauwelijks iets betaald van de overnamesom.

Wildschut wil niet ingaan op de beschuldigingen van De Volder. Wel dreigt hij met een rechtszaak tegen Webwereld als De Volders uitlatingen over hem worden gepubliceerd.

“Ik heb hier geen commentaar op”, zegt Wildschut. “Ik ga niet in op de speculaties van anderen. Ik baal ervan dat mijn naam te grabbel wordt gegooid.” Over De Volder zegt hij: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Hackaanval

Op 24 augustus plaatste GNS-NL een bericht op de site van Websspace. Daarin staat dat er veel technische en organisatorische problemen zijn bij de provider. “Gezien het overweldigende aantal klachten, zijnde ruim 2300 en de 900 storingsmeldingen is het uit functioneel en economisch oogpunt ondoenlijk gebleken om deze op de bestaande omgeving op te lossen”, schrijft Wildschut in het bericht aan de klanten.

Volgens Wildschut had De Volder hem bij de verkoop niet op de hoogte gesteld van de problemen. De Volder ontkent echter dat er sprake was van grote problemen. Als bewijs stuurt hij een document met reacties van klanten van de eerste zeven maanden van dit jaar.

“Natuurlijk zijn er extreem positieve en extreem negatieve uitschieters, maar alles tezamen is het gebruikersoordeel redelijk positief te noemen”, stelt De Volder. Wel erkent hij dat er na een hackaanval op 31 juli ‘heel wat klachten’ binnenkwamen. “Dat is begrijpelijk.”

Roddels

Ook op een ander punt heeft De Volder bij de verkoop een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, beweert Wildschut: er zouden juridische procedures tegen Websspace lopen. “Vanwege deze onjuiste informatie meenden wij de aankoop op basis van de Nederlandse wetgeving nietig te kunnen verklaren”, aldus Wildschut.

De Volder ontkent dat er rechtszaken waren. Hij kwalificeert het verhaal van Wildschut als ‘roddels’. “Dit klopt totaal niet. Ik weet absoluut niet waar de heer Wildschut op doelt.” Als Wildschut met deze uitspraak van De Volder wordt geconfronteerd, weigert hij te zeggen wat voor juridische procedures er tegen Websspace zouden lopen.

Aangifte

Wildschut schrijft op de site van Websspace dat hij fysiek is bedreigd. “Daarbij heb ik ook klappen gehad”, vertelt Wildschut. Wie verantwoordelijk was, wil hij aanvankelijk niet zeggen. Na lang aandringen zegt hij dat hij het slachtoffer is geworden van een boze klant.

Aan ontevreden Websspace-klanten is op dit moment geen gebrek. Op de site belooft Websspace ‘100% uptime + 100% tevredenheid’, maar in de praktijk merken de iets meer dan zeshonderd klanten daar weinig van. Websites zijn uit de lucht en veel klanten kunnen niet bij hun databases.

Op een forum van klanten van Websspace / GNS-NL regent het klachten. “Wanneer zijn onze sites weer online”, vraagt een bezoeker zich vertwijfeld af. Om daar enkele uren later berustend aan toe te voegen: “Ik denk dat ik mijn vijftig euro kwijt ben.”

Een andere klant legt het hoofd niet in de schoot en is al naar de politie gestapt om aangifte te doen tegen Wildschut wegens oplichting.

Volgens De Volder het is het einde van alle misère in zicht. Kort voor publicatie van dit artikel stuurt hij een bericht aan de klanten van Websspace. De klanten worden verhuisd naar Perfect Internet Diensten uit Zeewolde of een andere webhoster naar keuze.