Domeinnamen zijn te belangrijk om aan de markt te worden overgelaten. Daarom wil de overheid zich ermee gaan bemoeien.
Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) wil hiertoe de Telecomwet aanpassen, zo zei hij donderdag tijdens een congres van de Stichting Internet Domein Registratie (SIDN). “De continuïteit van de .nl-domeinnamen moet met meer waarborgen worden omkleed”, aldus de minister.
“Een sterke markt vraagt om een sterke overheid. Uit een recent onderzoek dat ik heb laten uitvoeren door het bureau Stratix, blijkt dat de economische gevolgen van het uitvallen van .nl-domeinen aanzienlijk kunnen zijn”, zei Brinkhorst.
“Als dit abrupt gebeurt, dan kunnen de kosten die bedrijven, instellingen en consumenten moeten maken om noodgedwongen over te stappen naar andere domeinnamen oplopen tot bijna een half miljard euro.”
De minister gaf onmiddellijk toe dat zo’n scenario onwaarschijnlijk is. “De systemen van SIDN zijn zo robuust en veilig dat de kans minimaal is. Maar bij een minder onwaarschijnlijk scenario, zoals het tijdelijk bevroren zijn van de registratie van domeinnamen, bedragen de kosten al 75 miljoen euro.”
Onacceptabele winsten
De plannen van Brinkhorst werden lauw ontvangen op het SIDN-congres. Veel aanwezigen zagen de noodzaak van overheidsingrijpen niet. “Regelgeving is niet nodig”, aldus Kees Prins, voorzitter van de SIDN. “Zelfregulering heeft tot nu toe voortreffelijk gefunctioneerd.”
“Ik zie niet wat het nut is van regels, zolang er niets dreigt mis te gaan”, viel Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) Prins bij. “Ik kan me wel voorstellen dat de overheid waarborgen instelt, zoals ook bij KPN is gebeurd.”
Dat is ook precies wat de overheid wil, verklaarde Mark Frequin, topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken: continuïteit van de uitgifte van .nl-domeinen. “Het gaat nu prima, maar stel dat het een keer misgaat, dan krijgen wij meteen de vraag van journalisten: `Hadden jullie dat niet kunnen voorkomen?'”
Ook kan de overheid er volgens Frequin voor waken dat de organisatie die is belast met de uitgifte van domeinnamen, geen `onacceptabele winsten’ maakt. “Zolang de SIDN het goed doet, heeft de organisatie geen last van ons.”
Libië
Volgens Ted Lindgreen, een van de oprichters van de SIDN, is de kans dat het technisch helemaal misgaat met het .nl-domein bijzonder klein. “De risico’s zijn veel beperkter dan ze worden voorgesteld in het rapport van Stratix”, betoogde Lindgreen.
“Het zelfreparerend vermogen van internet is in het onderzoek niet meegenomen. Stel dat een rechter de SIDN zou opdragen om alle domeinnamen te laten vallen, dan levert dat nog niet direct schade op”, meent Lindgreen.
“De informatie over de domeinnamen is namelijk publieke informatie en die krijg je niet zomaar weg. Negentig procent van de mensen zou het niet eens merken als de stekker er bij de SIDN wordt uitgetrokken.”
Volgens Paul Verhoef van de ICANN (de organisatie die wereldwijd is belast met de uitgifte van domeinen), zijn problemen echter niet ondenkbaar. Hij wees op Libië en Ierland.
De Libische domeinnamen (.ly) zijn deze week enkele dagen uit de lucht geweest door problemen bij de organisatie die de domeinen verstrekt. En in Ierland neemt de overheid de uitgifte van .ie-domeinen in eigen handen, na klachten over malversaties door de organisatie die de domeinen nu uitdeelt.
“Stel je voor dat hier hetzelfde gebeurt als in Ierland”, aldus Frequin. “Dan moet de overheid burgers de garantie kunnen geven dat alles doordraait.”