Emulenl.com levert filmlinks nu per e-mail

Emulenl.com (voorheen Emule.nl) heeft die stap genomen onder druk van de Stichting Brein. Eerder dit jaar dreigden Brein en de Nederlandse filmdistributeur A-Film nog met juridische stappen tegen Emule.nl.

Volgens hen hielp Emule.nl mee aan de illegale verspreiding van auteursrechterlijk beschermd materiaal. Via de zogeheten ed2k-links op Emule.nl konden bezoekers eenvoudig uitvinden waar bepaalde bestanden (voornamelijk films) zich bevinden op het eDonkey-netwerk. De site zelf bood geen bestanden aan.

Om de juridische dreiging te ontlopen, verhuisde de maker van Emule.nl, Marcel van Es, zijn site in maart naar Australiƫ. Het adres werd veranderd in Emulenl.com.

Piraat

Inmiddels wordt de site weer in Nederland gehost. “Ik wil niet als een piraat de wereld over”, legt Van Es uit. “Brein had vooral problemen met aanklikbare links op de site. Die staan er nu niet meer op.”

Wie op zoek is naar een film op het eDonkey-netwerk, kan zich op Emulenl.com nu per e-mail relevante links laten toesturen. “Zo’n link moeten mensen eerst knippen en plakken”, zegt Van Es.

“Mocht Brein hier toch bezwaren tegen hebben, dan denk ik dat ik een sterk verhaal heb bij de rechter”, meent Van Es. “We bieden geen kant-en-klare links meer aan. Brein kan bovendien moeilijk controleren wat mensen via onze site naar zichzelf sturen. Dat zou inbreuk op de privacy zijn.”