‘Osama bin Laden verstuurt versleutelde boodschappen’

Zij verspreiden berichten en foto’s via chatboxen, sekssites en andere populaire websites om zo aanslagen voor te bereiden op de Verenigde Staten. Dat schrijft de Amerikaanse krant USA Today. De krant zegt zich te baseren op gesprekken met ambtenaren en veiligheidsexperts.

Bin Laden wordt verdacht van twee bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven. Ook zou Bin Laden verantwoordelijk zijn voor de aanslag op het oorlogsschip de USS Cole in oktober vorig jaar.

De Saudische zakenman zou al vijf jaar geleden zijn begonnen met het versturen van versleutelde boodschappen via internet. Sinds kort zou hij meer plannen op deze manier verspreiden, omdat de Amerikaanse autoriteiten bekend maakten dat ze zijn satelliettelefoon konden aftappen.

Behalve de Al Quaida groep van Bin Laden zouden ook andere terroristische organisaties, zoals de Hezbollah en Hamas, gebruik maken van internet om aanslagen voor te bereiden. “We gebruiken alle hulpmiddelen die we nodig hebben om de jihad tegen de Israelische bezetters en hun bondgenoten te ondersteunen”, aldus Ahmed Yassin, oprichter van Hamas tegenover USA Today.

Het hoofd van de CIA, George Tenet, heeft in maart vorig jaar tegenover de buitenlandcommissie van de Senaat bevestigd dat terroristische organisaties steeds vaker gebruik maken van e-mail en encryptie.