E-mailactie India aangepast na kritiek

Onder druk van de Nederlandse Vereniging van Banken hebben de SHO besloten om niet de mogelijkheid te bieden om geld te storten via een eenvoudige reply. De grootste providers die meedoen aan de actie – Planet Internet, Het Net en World Online – zullen bovendien alleen de abonnees die zich hebben aangemeld voor hun nieuwsbrieven, benaderen.

Het idee om geld in te zamelen via e-mail is op veel kritiek gestuit. Onder meer internetprovider XS4ALL en privacygroep Bits of Freedom hekelden de nieuwe manier van fondsenwerving. Volgens hen zou het per e-mail vragen om geld te storten een vorm van spam zijn. “Het benaderen van alle abonnees per e-mail is bovendien in strijd met onze algemene voorwaarden”, aldus Sjoera Nas, woordvoerster van XS4ALL.

Volgens de woordvoerders van Planet Internet, Het Net en World Online is het echter nooit de bedoeling geweest om alle abonnees per e-mail te benaderen. “Net zoals bij XS4ALL sluiten de algemene voorwaarden van Planet Internet en Het Net het spammen van abonnees uit”, aldus Sjef van der Lans van de Planet Media Group (Planet Internet en Het Net). “We zullen daarom alleen een oproep plaatsen in onze nieuwsbrieven, de Planet Weekly en de Nieuwsbrief van Het Net.”

Van der Lans begrijpt de kritiek van XS4ALL, maar vindt tegelijkertijd dat de provider ‘niet creatief’ nadenkt hoe er wel steun gegeven kan worden. “De klant is natuurlijk koning en die zit niet te wachten op ongevraagde e-mail van zijn provider, maar je kunt natuurlijk op zoek gaan naar andere mogelijkheden om de abonnees te benaderen.”

Ook World Online benadert alleen de abonnees die zich hebben aangemeld voor de wekelijkse nieuwsbrief ‘infomail’. Of het versturen van e-mail naar alle abonnees van de provider in strijd is met de algemene voorwaarden, kan woordvoerder Jos Waltmans niet zeggen.

Banken

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft kritiek. De SHO wilden aanvankelijk dat mensen via e-mail een bedrag zouden kunnen overmaken. Volgens de NVB zou het per e-mail storten van geld (door een reply te geven) echter ‘onveilig’ zijn.

Mensen die geld willen storten, moeten hun gegevens nu per e-mail naar de SHO terugsturen. Die maken vervolgens een acceptgiro aan en sturen die per post naar de donateur. “Dat is hetzelfde systeem als nu ook bij tv-acties wordt gebruikt”, aldus Annette Rayer van Novib, de huidige voorzitter van de SHO.

De NVB heeft wel toestemming gegeven voor het doneren via de website van de SHO. Daar kan echter alleen met een creditcard worden betaald.