OPTA waarschuwt voor gratis bellen KPN

Op nieuwjaarsdag kunnen klanten van KPN tussen 12.00 en 15.00 uur gratis bellen van hun telefoon thuis naar andere vaste telefoons binnen Nederland. Tijdens deze actie betalen klanten ook geen starttarief.

Sympathieke actie, maar mensen die via een andere telecomaanbieder dan KPN bellen (de zogeheten carrier pre selects, zoals Tele2 en OneTel) dreigen hun instellingen kwijt te raken, zo waarschuwt de telecomwaakhond OPTA.

In de KPN-advertentie die in diverse dagbladen is verschenen, staat namelijk dat mensen die via een dergelijke carrier pre select (CPS) bellen, eerst 0800-1273 moeten bellen. “Als je dat doet, ben je je instellingen kwijt. Het is veel makkelijker om 1655 voor het telefoonnummer te toetsen. Dan behoud je je CPS”, aldus Walter Sans, woordvoerder van de OPTA.

Sans zegt geen idee te hebben of er kwade opzet in het spel is, maar constateert wel dat KPN `niet netjes’ heeft gehandeld. De OPTA heeft KPN verplicht om de carrier pre selects een tegoedbon te geven, zodat zij in de toekomst een soortgelijke actie (drie uur gratis bellen) kunnen houden in het weekend of op een feestdag.