NMa: recordboete voor telecomaanbieders

De totale boete voor Ben, Dutchtone, KPN Mobile, O2 en Vodafone bedraagt 88 miljoen euro, zo heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandagmiddag bekendgemaakt. Dit is de hoogste boete die de NMa ooit heeft opgelegd.

Volgens de NMa hebben de aanbieders met elkaar hun dealervergoeding afgestemd. De aanbieders hebben in juni 2001 in een horeca-gelegenheid in Nieuwegein afgesproken om de vergoeding aan de verkopers van mobiele telefoons terug te schroeven, zo is gebleken uit verklaringen van de betrokkenen. Dat is in strijd met de Nederlandse mededingingswet. Die verbiedt dat bedrijven afspraken maken, om op die manier de concurrentie te ondergraven.

Mobiele operators geven een vergoeding aan dealers voor elke verkochte telefoon in combinatie met een abonnement. Dealers gebruiken deze vergoeding om mobiele telefoons goedkoper aan te bieden. Doordat die vergoeding vorig jaar fors is teruggebracht, is de consument nu duurder uit, zo constateert de NMa.

KPN krijgt de hoogste boete: 31,3 miljoen euro. Ben moet 15,2 miljoen euro betalen, Dutchtone 11,5 miljoen, O2 6 miljoen en Vodafone 24 miljoen. Volgens de NMa hebben Ben en Vodafone het initiatief tot de afstemming genomen. Dit heeft geleid tot een hogere boete voor deze bedrijven.

“De boetes bedragen tussen de 0,6 en 3,5 procent van de wereldwijde omzet van de bedrijven”, aldus Barbara Roest, woordvoerster van de NMa. “Voor Ben en Vodafone is dat bedrag vervolgens met 10 procent verhoogd.”