OPTA krijgt inzage in kosten kabelbedrijven

Op basis van deze informatie zal de OPTA opnieuw een verzoek bij de Europese Commissie indienen om de Nederlandse kabel te reguleren. Dat is de uitkomst van overleg tussen de OPTA en de Europese Commissie.

Eerder gaf Eurocomissaris Neelie Kroes (mededinging) nog te kennen dat ze ‘nog niet overtuigd’ was van regulering van de kabel door de OPTA. Chris Fonteijn, voorzitter van de OPTA, is blij met de overeenstemming die is bereikt met de Europese Commissie. “Nu blijft de deur naar regulering van de tarieven open.”

De drie grootste kabelmaatschappijen (UPC, Casema en Essent) zullen bovendien hun tarieven het komende jaar maximaal met het inflatiepercentage laten stijgen.

Tot nu toe had de OPTA geen inzage in de kosten die de kabelmaatschappijen maken voor de doorgifte van tv-kanalen. Volgens diverse publicaties verdienen de grote Nederlandse kabelmaatschappijen flink aan de doorgifte van het basispakket televisie. Zo verklaarde de eigenaar van UPC, John Malone, in januari tegenover The Financial Times dat de marges in Nederland ‘erg hoog’ zijn.

Rob van Esch, directeur van de Vecai (de brancheorganisatie van de kabelbranche), ziet niets in regulering door de OPTA. “De fundamentele veranderingen in de kabelwereld volgen elkaar in hoog tempo op en er is heel veel concurrentie. In zo’n situatie moet je terughoudend zijn met ingrijpen in een markt.”