Oproep: gooi richtlijn patenten in prullenbak

Die oproep komt van 61 Europarlementariërs uit dertien verschillende EU-lidstaten. Zij vinden dat het huidige voorstel, dat nu nog bij de Europese ministers ligt, de prullenbak in moet.

Er is veel kritiek geweest op de richtlijn. Critici van het voorstel vrezen dat de richtlijn tot Amerikaanse toestanden kan leiden, waarbij grote bedrijven octrooien kunnen aanvragen op de meest onbenullige ‘vindingen’. Berucht is het ‘one click’-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen.

Vlak voor de kerst boekten de tegenstanders van softwarepatenten een belangrijke overwinning. Polen verraste toen vriend en vijand door het voorstel in de Europese raad van ministers te torpederen.

Door de actie van Polen is het huidige voorstel voor softwarepatenten op losse schroeven komen te staan. “Deze tekst kan niet meer worden aangenomen”, stelde Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nederland, in december.

Hoop

Het Europarlement dat zich eerder al in meerderheid uitsprak tegen de het plan om Europese softwarepatenten mogelijk te maken, put hoop uit de actie van Polen.

Volgens de 61 Europarlementariërs die nu de motie hebben ondertekend, is een herstart van het wetgevingsproces noodzakelijk. Zij wijzen erop dat er sinds de start van de wetgevingsprocedure Europese verkiezingen zijn geweest. Bovendien zijn er tien nieuwe landen uit Midden- en Oost-Europa toegetreden tot de Europese Unie. Een groot deel van het huidige Europarlement heeft zich daarom niet kunnen buigen over de richtlijn.

De Nederlandse Europarlementariërs die de oproep hebben ondertekend, zijn de D66’er Sophie in ’t Veld en de PvdA’ers Thijs Berman, Edith Mastenbroek en Jan Marinus Wiersma. Van hen zat alleen Wiersma al bij de eerste behandeling van de softwarepatentenrichtlijn in het parlement.

Arda Gerkens, Tweede-Kamerlid van de SP, reageert positief op de motie. “Het lijkt een goede manier om uit de ontstane situatie te komen. Steeds meer lidstaten voelen zich ongemakkelijk over het voorstel van de Europese Commissie, maar durven politiek niet zover te gaan om tegen te stemmen. Ook de nieuwe lidstaten kunnen nu hun visie laten zien.”

Brenno de Winter leverde een bijdrage aan dit artikel.